Interlemind danas prodat rumunskoj firmi za 500 miliona dinara

LESKOVAC

Preduzeće „Interlemind“ iz Leskovca  je danas  prodato kompaniji iz Rumunije „Plast sistem“ za 525.057.165 dinara.

Procenjena vrednost firme iznosila je jednu milijardu, medjutim, preduzeće je prodato za upola manju cenu jedinom ponudjaču .

Prema rečima bivših rdanika Inter Leminda,  ta ista kompanija je pre skoro četiri godine kupila i leskovačko metalsko preduzeće „Livnica“. Od „Livnice“ danas su ostale samo prazne prostorije.

Na licitaciji koja je organizovana u Domu penzionera, a nad kojom je predsedavao stečajni upravnik Vencislav Cenić, pored predstavnika firme iz Rumunije, okupili su se i bivši radnici „Interleminda“.

U ovo nekada uspešno preduzeće koje s ebavilo proizvodnjom plastificiranih limova  2015. godine uveden je stečaj . Tadašnji vlasnik, poverilac iz Bugarske „Ferotrans“ napustio je leskovačko preduzeće, a radnicima zaostale zarade nisu isplaćene.

Tokom same licitacije, bilo je mnogo neregularnosti. (Uostalom, to i nije bila licitacija, jer je postojala samo jedna ponuda i nije bilo nadmetanja.)

Sve zakonske odredbe, predvidjene za kupoprodajnu transakciju, nisu ispoštovane.

Trebalo je da budu najmanje tri kupca,  odnosno tri ponude. Medjutim, za „Interlemind“ samo dva kupca bila su zainteresovana: „Plast sistem“ iz Rumunije i „Domolom“ iz Grčke.

Firma „Domolom“ nije prisustvovala licitaciji, tako da su predstavnici rumunske firme, s obzirom da nije bilo nadmetanja, prihvatili prvu ponudjenu cenu.

Na licitaciji, svi poverioci su imali pravo da iznesu primedbe, koje i nisu zapravo uvažene. Kao poverilac, pojavila se i firma „Metaloprerada“ iz Niša, čiji su predstavnici došli da potražuju viljuškaru iz „Interleminda“. Nažalost, lokacija i vlasništvo pomenute viljuškare, nije utvrdjeno.

Predsednik sindikalne organizacije i predstavnik radnika, Saša Milenković, je prisutnima ukazao na činjenicu da je konkurs u vezi prodaje, raspisan za vikend, što znači neradnim danima, kada poverioci nisu imali mogućnost da podnesu prigovor nadležnim ustanovama. A zatim se pribeglo što bržoj organizaciji licitacije.

„Fabrika je prodata ispod cene. Ovi ljudi koji su vršili veštačenje…to je sramota. U julu 2012. godine samo dve hale sa upravnom zgradom su procenjene za skoro 6 miliona evra“ , izjavio je Saša Milenković.

Na pitanja da li očekuje da će se promenom vlasništva nešto promeniti i da li očekuje isplatu zaostalih zarada svim radnicima,  Milenković je odgovorio da bi iznos njihovih zarada trebalo da bude oduzet od kupoprodajne cene. „I to se dovodi u pitanje, da li ćemo doći na red, jer imamo sudske sporove sa bivšim vlasnikom, imamo dužnike, tako da će to biti teško. Razočarao sam se u grad Leskovac. Jednom nam je gradonačelnik i državni sekretar obećao da će pokrenuti proizvodnju, ali nema ništa od toga. Stavljeni smo na led,“ rekao je  Saša Milenković.

Generalno mišljenje svih prisutnih na licitaciji, naročito radnika, je da je firma poklonjena. Nakon mnogobrojnih pljački koje su izvedene, ovo je bila samo još jedna, kažu.

„Sa ovom prodajom pokrivaju se sve pljačke koje su bile. To je bio njihov cilj,“  istakao je Milenković.

Slobodno možemo reći, da je ne samo u Leskovcu, već i u čitavoj Srbiji, na delu „savremena kolonizacija“. Nekada su strani osvajači, zaposedali zemlju, njenu čitavu teritoriju, deo po deo. I danas su u pitanju delovi zemlje, delovi na kojima se nalaze naše fabrike, firme, koje polako prelaze u tudje, inostrane, ruke.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Dejan
Dejan
6 godine pre

Ma koce da vas zastiti kad se gradonačelnik prodaje za jedenje sa Peru kalasturu iz Manastiriste a ovaj laze kako ce otvori fabriku, lazu vučića pred izbore zato samo komunizam nas moze spasiti a ovi svi u aps!!!!!