Uhapšen Boban Džunić, doskorašnji direktor niške Elektrodistrivucije

NIŠ

Boban Džunić, doskorašnji direktor niške Elektrodistrivucije i nekadašnji predsednik Gradske opštine Palilula priveden je rano jutros zbog sumnje da je umešan u finansijske zloupotrebe za vreme dok je bio na čelu Opštine.

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović rekao je da je policijskom akcijom „Signal“ koju je Ministarstvo unutrašnjih poslova sprovelo u saradnji sa nadležnim tužilaštvima, poreskom policijom i Bezbednosno -informativnom agencijom, zadat snažan udarac finansijskom kriminalu i korupciji, posebno kada je reč o zloupotrebama u državnim organima.

„Tokom akcije „Signal“, koja je jutros sprovedena na teritoriji čak 19 gradova u Srbiji, uhapšene su 74 osobe. Osim toga podnete su i krivične prijave u redovnom postupku protiv još 46 ljudi, a za tri osobe se intenzivno traga“ rekao je ministar Stefanović.

Kako je objasnio oni se sumnjiče da su u prethodnom periodu izvršili više različitih krivičnih dela,između ostalog, pranje novca, poreska utaja, prevare, zloupotreba službenog položaja, primanje i davanje mita, kao ifalsifikovanje novca.

„Osumnjičeni su budžet Republike Srbije, zatim Autonomne pokrajine Vojvodine, budžete više lokalnih samouprava i druge privredne subjekte oštetili za oko dve milijarde dinara“ pojasnio je Stefanović.

Ministar policije je rekao da su uhapšena i dva sadašnja i dva bivša predsednika opštine, zatim 14 bivših i sadašnjih direktora državnih i privatnih preduzeća, a podnete su i krivične prijave protiv više funkcionera lokalnih samouprava.

„Republika Srbija šalje jasan signal da nema zaštićenih, da nema povlašćenih i da nikoga neće zaštiti niti partijskapripadnost,niti politički položaj, niti materijalni status. Ministarstvo unutrašnjih poslova će nastaviti odlučan obračun sa korupcijom“ naglasio je ministar Stefanović.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Nišu uhapsili su bivšeg funkcionera niške opštine Palilula B.Dž. (1968) zbog postojanja osnova sumnje da je tokom 2013. i 2014. godine uzeo  2.930.000 dinara na ime promotivnog materijala za jedna projekta, koji nikada nije izrađen i isporučen.

 

Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična dela zloupotreba službenog položaja i falsifikovanje isprave, pored B.Dž.,  uhapšen je i N.B. (1985), koji je kao menadžer projekta bio angažovan po ugovoru o delu sa gradskom opštinom Palilula. Krivična prijava u redovnom postupku podneta je protiv još  tri osobe.

Postoje osnovi sumnje da su osumnjičeni tokom sprovođenja programa prekogranične saradnje Bugarska – Srbija, za projekat „LIVINGGREEN“,pribavili imovinsku korist od 2.930.000 dinara osumnjičenom B.Dž., uz falsifikovanje dokumentacije u postupku javne nabavke promotivnog materijala.

Promotivni materijal, kako se sumnja, nije izrađen i isporučen gradskoj opštini Palilula, već je novac podignut sa računa i predat osumnjičenom B.Dž kaže se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare