Interesantan hobi penzionisanog sveštenika

LESKOVAC

Velelepna crkva posvećena prepodobnoj materi Paraskevi izgrađena je još davne 1902 godine u leskovačkom selu Kutleš, pitomom pomoravskom krajoliku na rubu leskovačke kotline.

Crkva je izgrađena u srednjevekovnom stilu, sa kupolom bele fasade, i dominira na Kutleškom brdu prekrivenom voćnjacima i vinogradima. Svoj radni vek u ovoj bogomolji pre 11 godina okončao je otac Tihomir, veliki ljubitelj knjige i pisane reči…

Nema te promocije knjige u Leskovačkom kulturnom centru ili u Gradskoj biblioteci „Radoje Domanović“ da „ naš pop Tika“, kako ga ovdašnji pesnici od milošte zovu ne prisustvuje. Zahvaljujući svojim prijateljima i kolegama po peru iz leskovačkog kniževnog kluba „Globočica“ pop Tika je za biblioteku crkve u Kutlešu za nepune dve godine, pred svoj odlazak u penziju, sakupo više od 6000 naslova knjiga brojnih srpskih izdavača i izdavača država nastalih iz bivše SFRJ. Isto toliko u poslednjih nekoliko godina, iako ometen korona virusom, zdrastvenim i porodičnim problemima, ovaj humani starina prikupio par hiljada izdanja savremenih izdavača i te knjige donirao crkvi u Lokošnici, u selu na pitomoj obali Južne Morave… Obećava da ako ga zdravlje posluži, otac Tika koji je duboko zagazio u devetu deceniju života, prikupiće knjige i za crkvu u Donjem Brestovcu, čijom njegovom zaslugom ova crkva je uz pomioć donatora završena pre desetak goidina.

Počeo je Tika svoj hobi sasvim slučajno na prvoj promociji romana jednog poznatog leskovačkog romanopisca i publiciste. Ovdašnji šereti se zaklinju u „pesničku čast“ da su na toj promociji namerno doveli popa u mantiji, kako bi leskovačkim piscima razbili „maler“ i sujeverje pred prestoničkim izdavačima. Ali popu Tiki kao i brojnim posetiocima ta promocija se dopala. I tako nadalje zaredom. Na brojnim književnim susretima u Leskovcu pop Tika je uvek strpljivo sedeo u prvom redu pažljivo prateći sva izlaganja autora i kritičara.

Svaki od autora bi za potrebe „Tikinih biblioteka“ ocu Tihomiru ostavljao je za uspomenu bar po jednu knjigu sa ličnim potpisom i posvetom…

-Želja mi je da za svog života na sveti dan Vaskrsa ili Svete Trojice organizujem književne susrete u porti crkve u Kutlešu ili Brestovcu. Podršku mojoj ideji među prvima su mi dali novinari iz par lokalnih medija. Voleo bih da se ovi susreti organizuju pod pokroviteljstvom lokalne samouprave i da na te susrete čujemo poeziju među freskama,- ističe otac Tihomir.

Kako nezvanično saznajemo ovu pop-Tikinu ideju prihvatile su pre par godina zavičajna udruženja pisaca i novinara, gradska biblioteka i crkvena opština grada Leskovca. Pop Tika je vrsni poznavalac srpske istorije počev od Nemanjića do današnjih dana,naročito je emotivno vezan za istoriju Jašunjskih manastira kao i crkve Svete Petke u Rudaru nadomak Leskovca, crkve iz 14 veka, gde je zahvaljujući jereju Miroslavu Nikoliću u vreme Vidovdana već održano nekoliko muzičko-poetskih matinea…

Izvor: novanasarec.org.rs

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Djura Leskovac
Djura Leskovac
2 godine pre

U kraju u kome je službovao, omiljen je i dan-danas. Na večni počinak je lično ispratio mnoge moje pretke i rođake. Na žalost, ispratio je i svoga sina.

Naš “popa Tika”. Blaga, uzvišena i mučena duša.