Intelektualno razgibavanje i prvo mesto za Ekonomsku školu iz Niša

NIŠ

Obeležavanju međunarodnog Dana inteligencije pridružili su se i učenici Ekonomske škole u Nišu koji su na intelektualnom razibavnaju osvojili prvo mesto. Učenici su učestvovali i sedam aktivnosti,  „Rebusaj u znanje se busaj“, posle kojih su usledile četiri radionice pod istim nazivom i sloganom, a za njima i dva takmičenja  “Rebusijada”, koja se odvijala uživo i kao “Onlajn rebusijada”, namenjena široj javnosti. Akcija je održana u organizaciji Mense Srbije, Instituta za moderno obrazovanje i Udruženja UčenIQ.                    Ove godine na mapi obeležavanja Dana inteligencije našlo se 176 događaja, a organizatorima je pristiglo 170 izveštaja, a pored poziva za obeležavanje Dana inteligencije prijavom aktivnosti na mapi, i ove godine je za prosvetne radnike bio raspisan Nagradni konkurs dobrih primera prakse ,,Dani inteligencije – stimulacija intelektualnog razvoja”.

                Prema oceni Stručnog žirija Mense Srbije, Udruženja UčenIQ i Instituta za moderno obrazovanje od pristiglih radova odabrano je 11 koji su nagrađeni u okviru međunarodnog projekta Dan inteligencije 2021/22, a primer Ekonomske škole iz Niša je prvoplasiran i ove godine kao i prethodnih godina.

             „Aktivnost „Rebusaj u znanje se busaj“ je podrazumevala prezentaciju sa diskusijom o vrstama inteligencije sa akcentom na logičko-matematičkoj i vizualno-prostornoj inteligenciji, kao i o rebusima, njihovom kreiranju i dešifrovanju“, kažu u Ekonomskoj školi Niš.

                Kroz prezentacije, izlaganja i diskusiju su učesnike aktivnosti vodile učenice trećeg razreda, Petra Đorđević, Milica Petrović, Marta Radulović Sloan i Anastasija Stojanović koje su pozvale učesnike da se uključe u stvaralačke radionice kreiranja rebusa koje slede, a zatim su usledile radionice tokom kojih su kreirani rebusi u vezi sa pojmovima iz sfere ekonomije, ali i drugih obrazovnih oblasti koje se izučavaju u ovoj školi.

                “Rebusijada” je podrazumevala malu olimpijadu intelektualnog razgibavanja, odnosno nadmetanje učenika u rešavanju rebusa, koje su pripremili njihovi vršnjaci, učesnici radionica. Od rebusa koji su nastali na radionicama formirana su tri štampana testa i naizmenično podeljena učesnicima takmičenja“, kažu u školi.

                Učenicike-takmičare su se za učešće prijavili nastavnici koordinatori događaja, Vesna Petrović, Ivana Miljković, Gordana Krstić, Marija Marković i Olivera Arizanović, a poziv je usledio posle uvodnog događaja sa prezentacijom o vrstama inteligencije i rebusima, kao i preko fejsbuk grupe Ekonomska škola Niš. Drugo takmičenje koje je uključilo brojne takmičare odvijalo se preko gugl upitnika za koji je odabrano dvadeset pet rebusa, a koji je podeljen preko društvenih mreža.

                Najuspešnijim takmičarima su dodeljene titule Rebus majstora, odnosno Rebus majstora onlajn takmičenja.

           Radovi nastavnika koordinatora i autora školskih projekata u okviru ovog međunarodnog projekta  biće objavljeni u Zborniku primera dobre prakse ,,Dani inteligencije – stimulacija intelektualnog razvoja” i predstavljeni na akreditovanom stručnom skupu u Beogradu 13. i 14. maja 2022, a Ekonomsku školu će na tom skupu predstavljati autorke i organizatorke školskih dešavanja Vesna Petrović i Olivera Arizanović.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare