Inspekcije rada primile više prijava zbog otkaza i neobezbedjivanja zaštitne opreme

BEOGRAD

U periodu od 16. marta do 31. marta 2020. godine, 32 pisana zahteva zaposlenih zbog otkaza ugovora o radu, dostavljena su odeljenjima i odsecima inspekcije rada u Kraljevu, Kragujevcu, Kruševcu, Nišu, Vranju, Pirotu, Kikindi, Novom Sadu, Pančevu, Prokuplju, Smederevu, Beogradu.

Prijave zaposlenih uglavnom su se odnosile na otkaze o radu, koje su poslodavci donosili u vreme vanrednog stanja, ali u većini slučajeva utvrđeno je da je zaposlenima prestao radni odnos na određeno vreme istekom perioda za koji je zasnovan zaključenim ugovorom o radu na određeno vreme, navode u Ministarstvu za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku.

Inspektori rada su u istom periodu imali 89 postupanja po podnetim zahtevima zaposlenih zbog nedostatka zaštitne opreme (rukavice, maske i sl.), koje je poslodavac bio u obavezi da obezbedi u skladu sa odredbama člana 4. Uredbe o organizovanju rada poslodavaca za vreme vanrednog stanja.

Inspektori rada su poslodavcima ukazivali na obavezu da zaposlenima obezbede zaštitnu opremu (rukavice, maske i sl.), a u cilju zaštite zdravlja zaposlenih od izloženosti zaraznim bolestima, te su doneli ukupno 52 akta ukazivanja. Takođe, doneto je 9 akata kojima je poslodavcu ukazano na utvrđene povrede odredaba Zakona o bezbednosti i zdravlja na radu i 21 akt ukazivanja na utvrđene povrede odredaba Zakona o radu, navode u Ministarstvu.

Zbog ovih razloga građani su se obraćali Inspektoratu za rad i preko sajta Vlade Srbije.

Primljeno je 15 puta više audio prijava od broja pitanja pre uvođenja vanrednog stanja, tačnije 221. Inspekcija rada odgovorila je na 155 pitanja, dok je postupanje po preostalih 65 prijava u toku.

Sedište Inspektorata za rad primilo je 90 mejlova, koji su se, pre svega, odnosili na zahteve zaposlenih za vršenje inspekcijskih nadzora zbog otkaza ugovora o radu, kao i zbog toga što im poslodavac nije obezbedio zaštitne maske i rukavice, a i rade na udaljenosti manjoj od 1 metra, što im poslodavac nije organizovao prevoz od kuće do posla i obrnuto ili im je organizovao prevoz u kome je previše putnika, koji ne nose zaštitne maske, te im je ugroženo zdravlje, a pojedini zaposleni su tražili savete i odgovore na pitanja vezana za radno – pravni status i ostvarivanje prava iz oblasti rada u vreme vanrednog stanja.

Završeno je postupanje po 41 primljenom mejlu, a ostala postupanja su u toku.

Doneto je 8 ukazivanja poslodavcu, od kojih se 7 ukazivanja odnosilo na zaštitnu opremu (maske, rukavice), a jedno ukazivanje na neplaćeno odsustvo zaposlenih. Podnet je i jedan zahtev za pokretanje prekršajnog postupka zbog toga što poslodavac nije obezbedio i dao na korišćenje zaštitnu opremu zaposlenima.

U ovom ministarstvu podsećaju da je 25. marta 2020. godine počeo sa radom Kontakt centar republičkih inspekcija Vlade Republike Srbije koji predstavlja jedinstvenu kontakt tačku za podnošenje predstavki republičkim inspekcijama.

Građani i privrednici Srbije mogu putem mejla kontakt@inspektor.gov.rs ili pozivom na telefon Kontakt centar da podnesu prijavu republičkim inspekcijama i da budu obavešteni o ishodu postupka koji se vodi po podnetoj predstavci.

U periodu od 26. marta do 31. marta 2020. godine Inspektoratu za rad je na ovaj način dostavljeno 138 predstavki zaposlenih i građana koje su se odnosile na zahteve zaposlenih za vršenje inspekcijskih nadzora zbog otkaza ugovora o radu (u najvećem broju ugovor o radu na određeno vreme) i ostalih već prethodno navedenih razloga.

Sve predstavke koje su upućene inspekciji rada putem Kontakt centra su upućene inspektorima rada na dalje postupanje.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare