“Inkluzija kroz zdrav život i sport“

NIŠ

     Učenici Pravno-poslovne škole u Nišu su u okviru Erazmus plus projekte  „Inkluzija kroz zdrav život i sport“ sredinom juna boravili u Portugaliji u gradu Gimaraeš gde su bili gosti učenika dveju škola sa kojima su izmenili iskustva u vezi sa inkluzivnim obrazovanjem, ali su stekli i nova prijateljstva. U Portugakiji su boravili zajedno sa profesorkama koje su uključene u realizaciju ovog projketa, Milicom Mladenović, Anom Janković, Žaklinom Milivojević Vuković i Jelenom Janković.

   Učesnici projekta su učenici iz Srbije, Makedonije, Portugalije i Turske. Projekat traje tri godine, a za to vreme učenici ovih zemalja su se međusobno posećivali i na najrazličitije načine učili o tome kako da prevaziđu različitosti ali i kako da svoje iskustvo prenesu na ostale svoje vršnjake.

    „U ovom slučaju inkluzija se odnosila ne samo na uključivanje učenika u obrazovni program koji imaju neke zdravstvene probleme kojima je potrebna pomoć da budu prihvaćeni od svojih vtšnjaka u školama“, kaže profesorka Milica Mladenović naglašavajući da je još jedan od ciljeva projekta  da se promoviše  zdrav život kroz  ishranu i sport ali i opšte prihvatanje različitosti kako bi se deca uklopila u zajednicu.

      Učenici koji su bili deo projekta za tri godine su puno toga naučili, a posebno da poštuju različitosti.

     „Učenici  su kroz različite sportske radionice  imali zadatak da pokažu specifične veštine kojima oni raspolažu, tu je i radionica u kojoj su pokazivali na koji način učenici za fizičkim smetnjama mogu da se uključe u zdrav život i sport, a organizovno je u učešće u mini igrama sa obručima i loptama. Igre su grupne tako da svi učestuju u njima“, kaže profesorka Žaklina Milivojević Vuković.

     Prema rečima profesora najveći utisak na niške učenike ostavio je topli prijem vršnjaka u Portugaliji.

     „Dočeklai su nas kulturnim programom kojim su predstavili svoju zemlju, ali su učinili i ostali učesnici projekta pa smo tako i mi pripremili program kojim smo predstavili Srbiju. Inače njihova deca znaju za Srbiju jer su već boravili u Nišu i u školi su bile izložene slike iz naše zemlje i našeg grada“, dodaje profesorka Ana Janković.

     Učenici iz Niša su pripremili prezentaciju kako su obrazovne ustanove promenile sebe u smislu da postanu pristupačne učenicima sa invaliditetom, šta je sve učinjeno po tom pitanju, da li su napravljene rampe i slično.

    Osim učenika nova iskustva su tokom ovog projekta stekli i profesori.

     „Svako iskustvo je dragoceno bez obzira o kom projektu se radi, a posebno kada je u pitanju ovaj  projekat. Svesni smo da nisu svi učenici sa jednakim mogućnostima uvažavanja razlika i u tom smislu treba razvijati svest kod dece. Doduše deci je nekako prirodno da prihvate različitosti i oni to čine spontano. Formirali smo  i učeničku organizaciju koja će da širi svest o  tome i da apeluje na mlade ljude, a kasnije i na institucije da se sagledaju potrebe učenika sa invaliditetom i da im se omogući nesmetano obrazovanje“, zaključuje profesorka Žaklina Milivojević Vuković. (kraj) VP/ SM

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare