Inicijativa “Ne damo Niški aerodrom” pokrenula proveru regularnosti prenosa vlasništva niškog aerodroma

NIŠ

Inicijativa “Ne damo niški aerodrom”  podnela je tužbu za poništaj odluke Skupštine Grada Upravnom sudu radi poništenja odluke o prenosu udela, osnivačkih i prava svojine, tužbu Upravnom sudu za poništaj rešenja komisije za zaštitu konkurencije, rečeno je danas u Media reform centru na konferenciji za novinare koju su sazvali članovi Inicijative “Ne damo niški aerodrom

Dva meseca nakon odluke Skupštine grada Niša o ustupanju aerodroma Republici Srbiji, osim potpisanog ugovora između Grada i Republike i novog direktora – nije bilo ničega, kažu iz Inicijative „Ne damo niški aerodrom“.

“ Napravljeno je niz proceduralnih grešaka i propusta i mi smo sve to naveli, naša advokatica je to uradila za nas i očekujemo da se Upravni sud izjasni o našoj tužbi. Mi osporavamo kako prenos osnivačkih prava, vlasničkog udela tako i prenos imovine. Obratili smo se i gradskom Pravobranilaštvu koji je pre potpisivanja ugovora između Grada i Republike trebalo da da svoje mišljenje o tome da li se taj prenos može izvršiti i tražili smo od njih informaciju da li su dali saglasnost i ako jesu, tražićemo da vidimo tu saglasnost. Saglasnost je sama po sebi problematična jer nema osnova za davanje saglasnosti” rekao je na konferenciji koji je dodao da je ovo još jedan od niza proceduralnih propusta” , rekao je Mladen Jovanović iz “Inicijative”.

Kako je rečeno danas Iicijativa je poslala dopis i Višem javnom tužiocu radi utvrđivanja da li ima osnove za pokretanje istrage i pokretanja zakonskih postupaka u službi zaštite javnog interesa i interesa građana Niša, rekao je  Mladen Jovanović

“Sve što je u vezi sa sudskim postupcima trebalo da se uradi naša Inicijativa je uradila” navodi Jovanović

“ Ovo je jedna vrsta testa sudskog sistema da vidimo da li će biti brzi i efikasni”, dodao je on.

 Jovanović je kazao da je ugovor koji su potpisali ministarka Zorana Mihajlović i gradonačelnik Niša Darko Bulatović “prazan” i podrazumeva prenos prava ali ne i  bilo kakve obaveze od strane Republike. On je kazao da Republika nije prezentovala ni jedan dokument kojim je predvidela razvoj Aerodroma

“Preuzimanjem javnog preduzeća Aerodrom Niš, Republika je uspostavila punu kontrolu nad dolaskom novih linija , ona će odlučivati koje će linije funkcionisati iz Niša” dodao je Jovanović objašnjavajući da zbog ugovora o koncesiji između Vansija i Aerodroma “Nikola Tesla” država na ovaj način kontroliše razvoj Aerodroma. Od početka 2018. nema nijedne nove linije u Nišu, iako je godina bila rekordna za nove linije u regionu. Pritom  je podsetio da su u poslednje tri godine postojale četiri linije godišnje. Pitao je gde su tri nove linije koje su nekada pominjane kao linije koje će početi da funkcionišu ove godine.

Rastislav Dinić iz Inicijative kazao je na konferenciji “ da mi nigde nemamo crno na belo o toj navodnoj mitskoj  pomoći države niškom Aerodromu , o ulaganju u razvoj. Imamo samo “čvrsta uverenja i obećanja!

U “Inicijativi” smatraju da je poništenje svih odluka koje su u poslednjih šest meseci donete u vezi sa Aerodromom, jedini ispravni put daljeg postupanja u “slučaju Niški Aerodom”.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare