Inicijativa „ Ne damo niški aerodrom“  – Koliko košta poklanjanje Aerodroma ?

NIŠ

Danas je u niškom Media centru  održana konferencija za novinare na kojoj su se predstavnici inicijative „Ne damo niški aerodrom“ oglasili povodom najnovijih informacija u vezi sa posledicama i ogromnom štetom koju bi Grad Niš i region mogli da pretrpe poklanjanjem aerodroma državi.

Miloš Bošković je podsetio na izjavu gradonačelnika Darka Bulatoviča da aerodrom treba da se preda državi jer je „ grad u problemima, ima dugove“ čime, kako kaže Bošković, priznaje da rukovodstvo grada loše radi , pa se pita zašto sadašnje rukovodstvo ne da ostavku. Osvrnuo se na činjenicu da je grad dao 30 miliona dinara Aerodromu za kupovinu mašine za čišćenje leda i da tada nije bilo potencirano da se ima problema.

„ Ako damo aerodrom , da li će da se desi nešto sa tim dugovima? , pita Bošković.

Zamera da se radi nesistematski, bez plana i programa, i da rukovotstvo nema strategiju razvoja aerodroma.

„ Kažu grad nema novca a država ima novca, i sad država treba da preuzme aerodrom“ potencira on i pita zašto se onda ne izvrši transfer novca kao što se radi u Beogradu ili u nekom drugom gradu gde su na vlasti , pa da Niš dobije tako sredstva za aerodrom.

 „ Nek daju novac  za aerodrom Nišu, pa ćemo mi u lokalu najbolje znati koji su problemi našeg aerodroma i kako to može da se reši.“

Država šalje jasnu poruku  da se ne prašta uspešnost u malim sredinama i ako se želi biti uspešan treba se   bude u Beogradu.

On se obratio odbornicima da razmisle kako će glasati u Skupštini Niša jer rukovodstva države se menjaju a oni kako je kazao „ morati da pogledate uljudima u oči i objasnite zašto ste 2018. godine glasali da gradsku imovinu , javno preduzeće koje dobro radi, uspešno posluje predali Republici zbog sitnih potkusurivanja

Mladen Jovanović,  predsednik Upravnog odbora Nacionalne koalicije za decentralizaciju je  upozorio da „ postoji opasnos da grad Niš plati velike penale zbog ovog što se dešava.  Državi neće biti poklonjeno to javno preduzeće nego njegova imovina, sva prava i sertifikati za letenje. Avio kompanije koje su potpisale ugovor sa aerodromom neće imati drugog ugovarača više i kako tvrdi „ Nije tačno da će se letovi nastaviti , moraće da se potpišu novi ugovori „ a da pritom ne postoji nikakva garancija da će letova biti. On smatra da će avio kompanije tražiti kompezaciju zbog toga što je druga strana, svojom voljom poklonila vlasti ono što je osnov njihovog ugovora, a to su sertifikati, prava i mogućnost da se leti sa niškog aerodroma.

„Low-cost prevoznici imaju ugovore sa JP „Aerodrom Niš“ koji važe do 2021/22. godine. Kako poklanjanjem aerodroma centralnom nivou vlasti JP „Aerodrom Niš“ može da ostane i bez piste i bez svih prava i sertifikata, svi aktivni ugovori će praktično postati nevažeći. Veliko je pitanje da li će Ryan Air i Wizz Air sklopiti nove ugovore sa budućim centralizovanim operaterom, najverovatnije Aerodromima Srbije d.o.o? Poznata je politika obe kompanije da izbegavaju poslovanje sa aerodromima koji su u vlasništvu centralnog nivoa vlasti. Ali još više zabrinjava činjenica da bi ovi operateri mogli da traže finansijsku kompenzaciju zbog jednostrano raskinutog ugovora, jer je odlukom države ugovorna strana (JP Aerodrom Niš) praktično ugašena. Iznos finansijskih kompenzacija je veliki i obezbeđuje ovim kompanijama da bez ikakvog rada u naredne 4 godine ostvare značajnu dobit“, rekao je Jovanović, napominjući da bi u ovom slučaju, iznos penala bio naplaćen iz budžeta grada koji je osnivač JP „Aerodrom Niš“.

On je istakao da u borbi za aerodrom imaju i saveznike u Evropskoj uniji . To je Direktorat za zaštitu konkurentnost pri Evropskoj komisijii i ukoliko se nastavi „otimanje aerodroma“ zaštitu će potražiti kod ove institucije.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
mirjana
mirjana
6 godine pre

molim vucica posto dolazi u nis da svrati u ulicu delnicka u vrtiste na sest kilometra ispred nisa i sam se uveri sta je bulatovic uradio u vezi vodosnabdevanja da deca nepiju vise bunarsku vodu koja je puna arsena i bakterija i sta u vezi kanalizacije puta struje slab napon ma nijedan kotejner nije postavio a sve obecao ispred izbora