Inicijativa mladih: Država Srbija zabranila saradnju umetnika između Srbije i Kosova

BEOGRAD

Inicijativa mladih za ljudska prava je danas posle 14 časova usmeno obaveštena o zabrani svih događaja u okviru “Mirdita, dobar dan” festivala od strane Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srbije. Zabrana festivala saopštena je u formi naredbe za prekid skupa, prvo usmeno a zatim i pismeno, odnosno svih aktivnosti koje su bile deo festivala kako javnih tako i aktivnosti koje su bile namenjene samo učesnicima.

Ovakvom naredbom MUP je prekršio Ustav Srbije, konkretno slobodu izražavanja i slobodu okupljanja kao i niz zakona među kojima i najmanje dva člana Zakona o javnom okupljanju usled primene nesrazmernih mera. Prevaljivanje tereta na organizatore umesto obračuna sa nasilnicima i propuštanja da se okupljanje obezbedi u suprotnosti je sa pravnim i ustavnim poretkom Republike Srbije kao i standardima i praksom Evropskog suda za ljudska prava.

Predstavnici državnih institucija, koje su odgovorne za stanje u javnosti, a naročito ministar kulture (Nikola Selaković), ministarka za brigu o porodici i demografiju (Milica Đurđević – Stamenkovski), potpredsednik Vlade Srbije (Aleksandar Vulin), gradonačelnik Beograda (Aleksandar Šapić) i ministar unutrašnjih poslova (Ivica Dačić), su bili prvi u redovima onih koji su izazivali mržnju, netoleranciju i podsticali neprijateljstva, što je dovelo do zabrane festivala. Neprijatelj države nije jedan festival već huligani na čiju se stranu država svrstala i zarad kojih je odbila da se ponaša u skladu sa sopstvenim dužnostima, a osnovna dužnost države je da obezbedi slobode i prava garantovana zakonima i da adekvatno sankcioniše sve koji slobode i prava građana organičavaju ili narušavaju.

Tokom boravka u prostoru u prisustvu policije hulgani su uspeli da stave katanac na zadnji ulaz i da praktično ljude drže kao taoce naočigled pripadnika MUP-a koji govore da ne mogu ništa da učine.

Zabranom festivala MUP kao i Vlada Srbije pokazali su još jednom da sloboda okupljanja važi samo za huliganske grupe, ali ne i za učesnike i goste festivala. Prilikom obaveštenja o zabrani organizatorima je naloženo, pod pretnjom snošenja posledica, da svi učesnici napuste Srbiju iako samom zabranom festivala oni više nisu učesnici festivala već slobodni ljudi. Autobus sa učesnicima zaustavljen je na Bubanj Potoku i zabranjen im je ulazak u Beograd, a organizatorima je naloženo da se autobus vrati na Kosovo u pratnji policije, što je i učinjeno oko 14:30h. Ova zabrana predstavlja kršenje slobode okupljanja, slobode kretanja i izražavanja ali i kraj svih iluzija da je ovoj vlasti stalo do mirnog rešenja kosovskog pitanja kao i kraj evropskih integracija Srbije.  

Policija je propustila da zaštiti „Dorćol Platz” kao kulturni prostor gde je planiran početak festivala, koji je praktično okupiran od različitih huliganskih i neonacističkih grupa poput Delija Sever, Narodnih patrola, Grupa 451 i Zentrope Srbija. Juče su išarani spoljni zidovi „Dorćol Platza” sa pretećim šovinističkim porukama prema gostima festivala, što je ubrzo bilo prijavljeno policiji, a zatim uklonjeno od strane organizatora.

Deo učesnika festivala stigao je u Beograd u prethodnim danima koji su direktno su pogođeni ovom zabranom. Država je odabrala da se svrsta na stranu onih koji ispisuju poruke: “Mrš napolje” i “niste dobrodošli!” na prostorijama „Dorćol platz-a” u noći izumeđu 25. i 26. juna.

Danas je grupa od oko 150 udruženih huligana koji izgledaju jednobrazno zaustavila saobraćaj u Dobračinoj ulici i blokirala ulaz u „Dorćol Platz” tako da niko od gostiju i organizatora festivala, kao i zaposlenih u ovom prostoru od 12 časova ne može da uđe niti izađe iz dvorišta „Dorćol Platz-a”. Nedovoljan broj pripadnika MUP-a nalazio se u samom prostoru a MUP-a nije poslao pojačanje ostavlajući utisak da ne postoji volja da se festival uopšte održi.

Ovo nezakonito i nasilničko delovanje huliganske grupe dešava se u isto vreme dok je kancelarija Inicijative danas dobila pretnje bombom, a na društvenim mrežama su kružile slike nasilnika koji su spremni da koriste hladno oružje kako bi se obračunali sa nama. Od pripdanika policije građani koji su bili u blizini „Dorćol Platza” dobijali su objašnjenje da je reč o mirnom protestu protiv festivala što apsolutno ne odgovara činjeničnom stanju već je reč o koordinisanim i organizovanim huliganski grupama.

U toj situaciji, MUP umesto da garantuje bezbednost građanima tokom skupova koji nose poruku saradnje i mira, svrstao se još jednom na stranu huligana, kao i u slučaju kada je policija branila mural Ratka Mladića 2021. godine. Uprkos tome, žalićemo se na ovu odluku o zabrani  i dokazati njenu neosnovanost, a koja je proizvod kampanje vlasti u Srbiji protiv slobode govora i promocije umetničkog stvaralaštva u kojoj su pripadnici državnih struktura direktno učestvovali.

Izražavamo i veliko žaljenje ovim povodom i iskazujemo veliku zabrinutost za stanje društva u kome je nasilje, mržnja i netolerancija, model ponašanja koji zvaničnici i institucije ne prepoznaju kao sporne i opasne, dok građane koji zagovaraju mir i pomirenje sankcionišu. Zabrinuti smo zbog kontinuiranje zloupotrebe zakona o javnom okupljanju i propuštanja državnih organa da se ponašaju u skladu sa svojim zakonskim dužnostima. Takođe, smatramo da je adekvatna podrška ovom festivalu u danima iza nas od strane predstavnika međunarodne zajednice u Srbiji i na Kosovu izostala. Zabrinjava ćutanje svih onih koji se zalažu za pomirenje, mir, demokratiju i slobodu govoru u trenucima kada su upravo ovi principi bili grubo narušavani.

Već nekoliko nedelja vodimo borbu protiv dezinformacija u javnom prostoru, kako bismo pokušali da dopremo do što većeg broja ljudi i pojasnimo sadržaj festivala. Usled koordinisane kampanje i štete koju su pojedini pojedinci, zvaničnici i mediji učinili i festivalu i građanima Srbije, šireći dezinformacije i mržnju, pokrenuli smo i krivične postupke.  Zabranom fesitvala koji promoviše umetničke slobode, institucije krše deklarativne politike normalizacije odnosa sa Kosovom. Posle decenije održavanja festivala „Miredita, dobar dan!” poruka pomirenja i neophodnosti stvaranja prostora za komunikaciju dva društva i izgradnju mira još je potrebnija.

Zajedno sa našim partnerskim organizacijama kao i građanima koji nam u poslednjih 15 dana šalju poruke solidarnosti i podrške nećemo stati u našoj borbi da prostor za saradnju Srbije i Kosova širimo i dalje.

Integra

Građanske inicijative

Inicijativa mladih za ljudska prava

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare