Inflacija do 15 posto?

BEOGRAD

Očekujem da će se kamatne stope smanjiti tek kada inflacija dođe u granice ciljanog koridora od dva do tri odsto, za šta je potrebno nekoliko godina, ali ni tada se neće vratiti na nivo koji je postojao prethodnih godina, rekao je za N1 profesor Ekonomskog fakulteta Milojko Arsić.

Arsić je ocenio da je novo povećanje kamatnih stopa u Srbiji i Evropi bilo je očekivano i neophodno, jer je jedan od nužnih uslova da se zaustavi inflacija koja nanosi relativno velike štete privredi i građanima.

Stope će se povećavati dok se ne zaustavi inflacija, a kad se zaustavi i krene da opada kamatne stope će još neko vreme ostati na relativno visokom nivou, istakao je Arsić.

On očekuje da inflacija dostigne maksimum krajem ove i početkom sledeće godine, ali je moguće da se rast cena nastavi i posle toga ako dođe do nekog dodatnog pogoršanja geopolitičke situacije i nestašice energenata u Evropi.

Očekujem da će maksimalni nivo inflacije, gledano od početka do kraja godine, biti oko 15 odsto, poen manje ili više, i to pod pretpostavkom da ne bude nestašice energenata, zaključio je Arsić.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare