Koliko košta monarhija Britance?

LONDON

Britanska kraljevska porodica poreske obveznike godišnje košta više desetina miliona funti, ali njeni poštovaoci kažu da je ona velia turistička atrakcija, od koje država ima finansijsku korist.

Britanska turistička agencija saopštila je da kraljevska porodica generiše skoro 500 miliona funti svake godine u prihodu od turizma, privlačeći posetioce na istorijska mesta kao što su Tauer u Londonu, dvorac Vindzor i Bakingemska palata.

Agencija za turizam navodi da je od 30 miliona stranih posetilaca koji su došli u Britaniju 2010. godine njih 5,8 miliona posetilo dvorac, ali i Francuska, koja nema monarhiju, i dalje odlično zarađuje na turističkim atrakcijama poput bivših kraljevskih dvoraca Versaja i Luvra, pa nije baš uverljivo tvrditi da niko više ne bi posećivao Bakingemsku palatu ako u njoj ne bude stanovao monarh, piše Index.

Britanska kraljevska porodica je prilično skupa za građane Velike Britanije, jer rojalistički luksuz nije jeftin, i ona svake godine dobija novac preko “Sovereign Granta” pravila o dotaciji iz budžeta.

“Pošto Ujedinjeno Kraljevstvo nema kodifikovan ustav, uloga monarhije definisana je konvencijom – nepravnim, ali ipak obvezujućim pravilom”, navodi se u “Sovereign Grantu”.

Poslednji podaci pokazuju da je monarhija prošle godine koštala Britance 87,5 miliona funti, a pre osam godina taj iznos je bio 35,7 miliona.

Vrednost godišnje dotacije koju dobija kraljevska porodica iznosi 15 odsto neto prihoda na računu “Krun istejt” za finansijsku godinu. “Kraun istejt” su zemljišta koja danas kontroliše britanska kruna, ostaci feudalnog doba koji im omogućavaju velike dodatne prihode.

Vojvodstva Lankaster i Kornvol su posebni entiteti krune koji poseduju zemlju i drugu imovinu radi stvaranja prihoda za britanskog suverena i monarhovog najstarijeg sina, ako je sledeći u redu za presto. Prihodi od Vojvodstva Lankaster predstavljaju se suverenu svake godine i čine deo novca za službene i privatne troškove monarha.

Kruna je najveći zemljoposednik u državi, ali ne plaća nikakve poreze. Godine 2012. Sandej tajms procenio je bogatstvo Elizabete Druge na 310 miliona funti i te godine ona je ušla u knjigu Ginisovu rekorda kao najbogatija kraljica. Ima i procena koje britanskoj kruni, a ne onome ko je nosi, daju kontrolu nad milijardama funti.

Kruna je zakonski oslobođena plaćanja poreza, jer se na nju ne odnose određeni akti parlamenta. Krunska tela, kao što je Vojvodstvo Lankaster, ne podležu zakonima koji se tiču ​​poreza na dohodak, poreza na kapitalnu dobit ili poreza na nasledstvo, a suveren nema zakonsku obvezu plaćanja tih poreza

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare