Indijska plesačica Gita Čandranu LKC

LESKOVAC

Indijska plesna grupa pod vodjstvom čuvene umetnice Gite Čandran nastupila je večeras u kamernoj sali Leskovačkog kulturnog centra.

Gita Čandran, leskovačkoj publici je predstavila klasičan indijski ples “Baratnatjam” inspirisan konceptima kao što su večna istina, dobro i lepota.

“Baratnatjam je jedan od klasičnih plesova iz Indije koji ima tri ključne komponente, a to su: ekspresija lica, melodija ili muzika i ritam. Ritam je za ovaj ples vrlo važan i sjedinjenje ta tri elementa predstavlja lepotu plesa. Ranije je ovaj ples bio zapravo ritual koji je izvodjen u hramovima i to je činila odredjena skupina ljudi. Ali početkom XX veka dogodio se preporod plesa, tako da je on postao deo umetnosti. Dodata mu je i doza demokratije, pa danas ovaj ples svako može da izvodi ili da ga podučava”, rekla je umetnica Gita Čandran i dodala da je sam ples vrlo sofisticiran i težak za učenje.

Kako kaže, u Indiji već sa sedam godina počinju da uče “Baratnatjam”, a da bi se ples potpuno savladao potrebno je deset godina.

Nastup Gite Čandran i njene grupe izveden je povodom 70 godina nezavisnosti Indije i 7 decenija uspostavljanja diplomatskih odnosa. U okviru turneje u Srbiji, plesačica je osim u Leskovcu, nastupila i u Smederevu i Beogradu.

Gostovanje indijske plesne grupe organizovali su Leskovački kulturni centar i Indijska ambasada u Beogradu u saradnji sa Indijskim savetom za kulturnu saradnju iz Nju Delhija.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare