“Implementacija jedinstvenog ekološkog sistema” Ministarstva zaštite životne sredine

LESKOVAC

U Palati Srbije ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović održala je sastanak na temu “Implementacija jedinstvenog Ekološkog informacionog sistema” kojem su prisustvovali gradonačelnici i predsednici opština sa teritorije Republike Srbije. Leskovac su predstavljali gradonačelnik Goran Cvetanović, načelnik Gradske uprave Miloš Cvetanović i član Gradskog veća Stefan Kitanović. Na sastanku se govorilo o načinima prepoznavanja i rešavanja ekoloških problema, kao i o novoj aplikaciji “gReact” uz pomoć koje će nadležno ministarstvo i lokalne sampouprave zajedno sa građanima efikasnije pristupati mapiranju i rešavanju izazova što će pomoći i u kreiranju strategija za rešavanje ekoloških problema i u projektovanju budžetskih sredstava za te namene. Leskovac je istaknut kao primer dobre prakse, jer se na teritoriji grada Leskovca akcije čišćenja javnih površina i uklanjanja divljih deponija sprovode od 2013. godine, a proteklog vikenda organizovana je 600. akcija. Od skoro 2000 prijava iz čitave Srbije nijedna nije pristigla iz Leskovca. Gradonačelnik Goran Cvetanović je u svom obraćanju naglasio da u Leskovcu ima još dosta posla kada je reč o podizanju ekološke svesti građana i dodao da postoji potreba za angažovanjem dodatnih kadrova u službi Komunalne milicije.

„Leskovac je posvećen zaštiti i unapređenju životne sredine. Tokom 2021. godine završena su dva kapitalna projekta koja se tiču prečišćavanja otpadnih voda. U narednom periodu će se nastaviti sa sanacijom i revitalizacijom ugroženih područja grada kroz redovne aktivnosti i vikend akcije uređenja javnih površina u organizaciji Odeljenja za zaštitu životne sredine i komunalne milicije, JKP Komunalac i kompanije PVV, zahvaljujući kojima je deponovano preko 6.000 tona otpada. Pojedine očišćene lokacije privedene su svojoj nameni, odnosno, vršena je rekultivacija prostora sadnjom i ozelenjavanjem. Posađeno je 3600 sadnica topole i četinara, a na pojedinim površinama sagradili smo i dečja igrališta.“

Iz Ministarstva za zaštitu životne sredine su pozvali lokalne samouprave da se prijave na konkurs za projekte za uklanjanje divljih deponija koji je u toku. Takođe, predstavnici Ministarstva predložili su postavljanje video nadzora na mestima gde se deponije obnavljaju uz konstataciju da je tokom prethodne godine zajedničkim snagama očišćeno preko 500 smetlišta u našoj zemlji i da je ove godine opredeljeno još više sredstava za rešavanje divljih deponija jer je osnovni prioritet ovog ministarstva čista i zdrava sredina u svim delovima Srbije.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare