,,Ilketu” nagrada za film ,,Srbijanka”

VLASOTINCE
U nedelju 22.oktobra završena je 17.Karlovačka manifestacija ,,FLMSKO BDENjE DUŠE” u Sremskim Karlovcima, koja okuplja filmove i autore koji se bave temama iz oblasti istorije, kulture i duhovnosti Srbije. Prikazano je 13 filmova u konkurenciji za najviše priznanje ove manifestacije koja nosi naziv ,,Bdenje Jakova Orfelina”. Žiri na ovoj manifestaciji ima pravo da izabere nekoliko filmova koji se po njihovom kriterijumu izdvajaju po kvalitetu od ostalih. Broj nije ograničen, a svi izdvojeni filmovi dobijaju diplome koje imaju ravnopravan status glavne nagrade.
U ovogodišnjem žiriju bili su Stojan Novaković, novinar i scenarista iz Novog Sada, Robert Klajn, filmski i tv producent iz Sremskih Karlovaca i Goran Musić, filmski autor iz Beograda, izdojio je sledeće filmove:

 • Moj Branko ne laže, Branka Lazića iz Banjaluke
 • Miroslav Antić – Okovan u slobodi, Aleksandra Karišika iz Novog Sada
 • Reci mi osmjehom, iz Banjaluke
 • Srbijanka, Nebojše Ilića Ilketa iz Vlasotinca i
 • Putovanje, Aleksandre Mitrić.Štifanić iz Beograda
 • Organizatori iz Udruženje građana FILMSKO BDENjE DUŠE, nezavisno od žirija dodeli su još četiri ,,Posebna Priznanja” i to:
  Iliji-Iki Bašiću, 90-togodišnjem doajenu i legendi domaće kinematografije za doprinos realizaciji studenskog filma ,,Ko je sad taj Bašić” i sveokupnom doprinosu domaćoj kinematografiji, zatim Branki Bešević-Gajić, rediteljki iz Beograda, Oliveru Paunoviću, producentu iz Niša i Dušanu Saviću, fudbalskoj legendi Crvene Zvezde i Srbije za kreativno bavljenje temom iz oblasti sportau filmu ,,Dule Savić, a u Londonu muk”, što je prema organizatorima FBD redak i deficitaran žanr – informiše nas o nagrađenima Ilke.
  Sinopsis Ilketove ,,Srbijanke”:
 • Država nije samo teritorija, već su to ljudi koji žive na toj teritoriji. Sela u opštini Crna Trava, razbijena na mnogobrojne zaseoke ili mahale, kako ih tamo zovu, skoro su sasvim opustela. Mnogobrojna staračka domaćinstva stvaraju privid života, ali života koji se polako gasi. Jedno od njih je i ognjište Srbijanke Mitrović iz zaseoka Todorovci. (kraj) VS/SM
Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare