I zvanično odobrena finansijska podrška za kupovinu udžbenika za svu decu

LESKOVAC

Na svojoj 3. sednici članovi Privremenog oragana Grada Leskovca najpre su razmatrali godišnji izveštaj o radu Predškolske ustanove „Vukica Mitrović“ za radnu 2022./2023. godinu sa godišnjim pmanom rada za radnu 2023./2024. godinu. Izveštaj je podnela direktorka Olivera Tošić rekavši da je ova ustanova u ovom periodu obavila svoje primarne ciljeve i zadatke.

„Školsku 2022./2023. godinu smo završili sa 115 vaspitnih grupa, dve bolničke grupe i ukupno 2400 dece. Organizovanjem celodnevnog, poludnevnog, različitih oblika programa vaspitno-obrazovnog rada smo uspeli da zadovoljimo potrebe dece i roditelja u pogledu uključivanja dece u sistem predškolskog vaspitanja i obrazovanja. Planiranje i organizacija rada odvijala se u skladu sa godišnjim planom i u okviru redovnih oblika rada. Učestvovali smo i u različitim događajima kao što su „Karneval“; „Leskovačko leto“, „Razigrne ulice“, „Noć istraživača“, „RTS kros“ i mnoge druge manifestacije. U više vrtića obavljeni su molersko-farbarski radovi, u vrtiću „1001 radost“ ugrađena je PVC stolarija i ulazna vrata u centralnoj kuhinji, u vrtiću u Brestovcu je uvedeno centralno grejanje, u dva vrtića je ugrađen laminat, dok su u svim vrtićima zanovjeni klima uređaji i blutut zvučnici gde je bilo potrebe. Bilo je i rekonstrukcija kanalizacione i vodovodne mreže u pojedinim vrtićima, u vrtiću „Lane“ je nabavljen i pušten u rad sistem video-obezbeđenja, u centralnoj kuhinji obnovljeno posuđe, a kupljena je i univerzalna mađina za preradu voća i povrća sa dodacima i mašina za mlevenje mesa sa dve salamoreznice…“

Govoreći o godišnjem planu za 2023.-2024. godinu direktorka Tošić je rekla da je ova školska godina otpočela sa 119 vaspitnih grupa i 2262 dece. Vaspitno-obrazovni rad se odvija u 11 objekata za celodnevni boravak dece i 53 pripremne grupe četvoročasovnog programa. Planom unapređivanja vaspitno-obrazovnog rada akcenat će biti na građenju odnosa svih akteravaspitno-obrazovnog rada i jačanju profesionalizma, jačanju roditeljskih kompetencija, podrška radu Saveta roditelja, razvoj različitih modela pružanja podrške porodicama, posebno kroz model ranih intervencija, stvaranje uslova za veći obuhvat dece od 3-5 godina u ruralnim sredinama kroz različite oblike i programe vaspitno-obrazovnog rada…“

Za diskusiju se javio Nenad Filipović i rekao da je važno da je dosta toga urađeno na samim objektima u kojima deca borave i da to treba raditi i narednih godina.

Data je saglasnost i na Izmene i dopune Programa poslovanja JP „Pijaca“, kao na program korišćenja subvencija istog ovog preduzeća. Direktor Milan Stojković u obrazloženju je rekao da menjaju u stavke se bilans uspeha u periodu od 1.1.-31.12.2023. godine kao i subvencije i ostali prihodi iz budžeta.

Članovi Prinudnog veća u doneli i Odluku o finansijskoj podršci porodici sa decom na teritoriji grada Leskovca preko koje će svi učenici iz osnovih škola, od drugog-osmog razreda, kao i učenici srednjih škola slabijeg matrijalnog stanja dobiti nadoknadu za nabavku knjiga. Tako će roditeljima učenika drugog razreda biti uplaćena suma od 7.000, trećeg, 8.000, četvrtog 9.000, do osmog razreda, gde je iznos 13.000 dinara. Za srednješkolce je predviđen iznos od 15.000 dinara. Novac za finansiranje je obezbeđen iz budžetskih rezervi Vlade Republike Srbije u iznosu od 60 miliona, a rebalansom budžeta Leskovca biće obezbeđeno i dodatnih 10 miliona za ovu namenu.

Usvojen je i Program kontrole kvaliteta vazduha na teritoriji Grada Leskovca za 2024. godinu. Uspostavljena su tri merna mesta i to u centru grada zgrada uprave JKP „Vodovod“, severni deo grada Medicinska škola i južni deo grada vrtić „Kolibri“.

Doneta je i Odluka o izboru projekata pravnih lica iz oblasti zaštite i unapređenja životne sredine. Na javni konkurs je pristiglo 12 projekata koje je razmatrala komisija i donela odluku da se finansiraju svi projekti. Ukupna suma namenjena za ovu svrhu je 2.279.608 dinara, a pojedinači iznosi su se kretali od 141.000-200.000 dinara. (kraj) IS/SA

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare