I U LESKOVCU OBELEŽEN SVETSKI DAN DECE OBOLELE OD RAKA

 

LESKOVAC

Simboličnim puštanjem balona u vazduh Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka (NURDOR) obeležilo je danas u gradskom parku u Leskovcu Svetski dan dece obolele od raka.

 

NURDOR je roditeljsko udruženju koje je već 13 godina aktivno na celoj teritoriji Srbije i neumorno radi na poboljšanju kvaliteta lečenja i života dece obolele od malignih bolesti i njihovih porodica.

Uz podršku prijatelja i donatora, NURDOR je otvorio pet roditeljskih kuća u Nišu, Beogradu i Novom Sadu.

Te kuće, u toplom ambijentu koji je najsličniji domu, pružaju besplatan smeštaj mališanima sa roditeljima iz unutrašnjosti dok im traje lečenje u jednom od tih centara.

 

Milena Stojković, psiholog i volonter u udruženju NURDOR kaže da ova organizacija godinama radi na izmeni zakonskih regulativa.

 

„2012. godine je, zahvaljujući velikom angažmanu udruženja, nakon 10 godina, vraćeno pravo na rehabilitaciju o trošku države deci koja su završila lečenje. Radimo i na rešavanju pitanja o bolovanju – kako bi roditelji  mogli da budu uz dete tokom celog perioda lečenja. Svesni smo da je briga o mališanima obolelim od raka pravo i obaveza svih nas, širimo krug prijatelja i trudimo se da obezbedimo što bolje uslove i na samim hemato-onkološkim odeljenjima preko nabavke aparata, uniformi, edukacijom medicinskog osoblja, volontera, otvaranjem igraonica za mališane na lečenju, renoviranjem odeljenja, pa čak i izgradnjom novih, kako bi im duge bolničke dane učinili bar malo lakšim. Imali smo i preko petsto održanih radionica sa lekarima, psiholozima, socijalnim radnicima, medicinskim osobljem, nurticionistima, roditeljima sa iskustvom dečijeg kancera i roditeljima koji trenutno leče svoju decu gde su ponuđeni saveti i odgovori na mnoga pitanja koja ih muče.“

LESKOVAC NURDOR 1

Stojkovićeva je dodala i da svake godine NURDOR objavljuje čitav niz publikacija namenjen roditeljima, deci, ali i široj javnosti.

 

„Trudimo se da budemo glas obolelih mališana i njihovih porodica, da građane i širu javnost upoznamo sa njihovim problemima i pozovemo na solidarnost i podršku. Na svim akcijama volonteri NURDOR-a, motor udruženja, spremni su da daju sve bliže informacije i da vas pozovu sve koji mogi i žele da nam se priključe. Posebnu zahvalnost dugujemo Ljubiši i Dušanu i DJ Javi za muzičku podršku, kao i restoranu Sanjeli, koji su se odmah odazvali pozivu, te gradskoj upravi grada Leskovca na svesrdnoj pomoći u organizaciji manifestacije.“

 

Ona je u svoje, ali i u ime čitave organizacije,  pozvala sve ljude i organizacije koje žele da pomognu to učine tako što će odabati nešto iz asortimana NURDOR-a i na taj način dati svoj dobrovoljni prilog i pomoći izgradnju novog hemato-onkološkog odeljenja u Nišu i unapređenje lečenja mališana koji se bore sa najtežom bolešću.

 

Najjednostavnija metoda je slanje SMS poruke na 1150 u svim mrežama.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare