I ovog meseca veliko interesovanje Nišlija za preventivne preglede

NIŠ                      

  I ovog vikenda veliki broj Nišlija se odazvao  besplatnim preventivnim pregledima u Kliničkom centru Niš. Prema rečima profesora dr Vladana  Ćosića, zamenika generalnog direktora Kliničkog centra Niš samo do 12 sati je bilo prijavljeno preko 600 pacijenata  koji su  prošli tri vrste pregleda.

                     “Najveće interesovanje bilo je  za  ultrazvučni pregled abdomena, gotovo polovina  pacijenata je do sada pregledana, a prijavilo se oko 300 građana  za ovaj pregled. Organizovan je i kardiološki  pregled uključujući merenje krvnog pristiska. Do sada se bilo 160 pacijenata, a 110 je  pregledano. Određuje se i tumor markera jajnika. Tu je prošlo  do 12 sati 140 žena”, kaže profesor dr Vladan Ćosić.

                   Veliko interesovanje za preglede vladalo je u niškom Domu zdravlja.

                    “Dom zdravlja  kao i svakog meseca organizuje  preventivne preglede. Danas su svi sugrađani, bez obzira da li imaju ili nemaju zdravstveno osiguranje  mogli da urade proveru krvnog pristiska. Tri ekipe su  građanima  na raspolaganju tako da  su se pacijneti pregledali bukvalno bez minuta čekanja. Nakon toga radi se i snimanje EKG is a tim rezultatima su se pacijenti javljali internisti koji radi kardiološki pregled i sagledavanja zdravstveno stanje pacijenta. U slučaju da je potrebno daje terapiju ili uput za dalje analize”, kažu u Domu zdravlja.

                Kako ističu u Domu zdravlja prošlog meseca je bilo oko 600 pacijenata sa više od 2000 pregleda, a juče je do 10  sati bilo 75 pacijenata sa 225 pregleda.

                 “Očekivanja su da  će biti preko 500 pacijenata i više od 1500 pregleda”, kažu u Domu zdravlja.

                Kakvo je zdravstveno stanje Nišlija lekari mogu da vide tek nakon obrade podataka, ali dosadašnje iskustvo govori  da je skoro svaki peti sugrađanin sa povišenim krvim pritiskom, ili ima aritmiju ili pak, poremećaje neke druge vrste u zavisnosti koji se pregledi rade.

                    Ministarstvo zdravlja Republike Srbije u saradnji sa zdravstvenim ustanovama širom Srbije, u cilju rane dijagnostike i promocije prevencije, i ovog meseca je nastavilo akciju besplatnih preventivnih pregleda. Svi zainteresovani građani mogli su u ambulantama niškog Kliničkog centra da obave besplatne preventivne zdravstvene preglede od 8 do 16 sati. Ovog meseca, kako je određeno planom Ministarstva zdravlja Republike Srbije, u specijalističkim, dijagnostičkim ambulantama Klinike za kardiovaskularne bolesti, koje se nalaze u nekadašnjoj zgradi internističkih klinika, kardiolozi niškog Kliničkog centra, obavljali su EKG preglede srca i proveravati visinu krvnog pritiska kod pacijenata.

                     Sve zainteresovane sugrađanke su u zgradi Centra za nuklearnu medicinu, mogle da daju krv na analizu na tumor marker jajnika-CA 125.

                      Istovremeno, u novoj zgradi Kliničkog centra Niš, u Centru za radiologiju organizovan je i ultrazvučni pregledi abdomena.

                      Nakon preventivnog pregleda, svaki pacijent dobio je izveštaj o zdravstvenom stanju, a oni kod kojih rezultati odstupaju od normalnih vrednosti upućen je na dalje dijagnostičke procedure i lečenje.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare