Hrvatska prva uvodi 3D signalizaciju za pogrešan smer

ZAGREB

(Vesti)

Hrvatski auto-putevi (HAC) počinju pilot-projekat postavljanja horizontalne signalizacije sa 3D efektom na deset petlji i pet odmorišta koja će upozoravati vozače da su krenuli u pogrešnom smeru, prenosi “Večernji list”.

Takva vožnja često završava frontalnim sudarom i iako broj takvih prekršaja nije velik, posledice su većinom ozbiljne povrede i smrtni slučajevi.

Greška ulaska u pogrešan smer pritom se, navode, najčešće događa na petljama i odmorištima zbog neopreznosti vozača izazvane umorom, vožnje pod uticajem nedozvoljenih sredstava, pada koncentracije, previda saobraćajne signalizacije ili, u najgorem slučaju, zbog samodestruktivnog karaktera vozača koji ulazi u suprotan smer.

U HAC-u kažu da godišnje imaju oko 200 dojava o vožnji u suprotnom smeru na auto-putevima, ali ne budu sve dojave potvrđene. Naime, neki vozači na vreme shvate grešku pa se vrate u pravi smer pre dolaska policije i putara. međutim, 70 odsto tih dojava ipak bude potvrđeno, a srećom još manje ih završi s posledicama, odnosno saobraćajnom nesrećom.

Od 2007. na HAC-ovim auto-putevima dogodilo se 38 nesreća zbog vožnje u pogrešnom smeru, a u njima je smrtno stradalo 11 osoba, dok ih je 25 teško, a 22 lakše povređeno.

U sklopu pilot-projekta 3D signalizacija za sprečavanje ulaska na auto-put u pogrešnom smeru biće postavljena na petljama Gornja Ploča i Zagvozd, kao i na odmorištu Zir (desno) na A1- Zagreb-Split-Ploče, zatim na petljama Sveta Nedjelja, Buzin, Rugvica, Popovača i Županja i na odmorištu Plitvice (levo i desno) na A3 Zagreb-Lipovac.

Na A4 Zagreb-Goričan tu će signalizaciju imati petlje Popovec i Kraljevečki Novaki i odmorište Ljubešćica (desno), a na A5 Beli Manastir-Osijek-Svilaj petlje Đakovo, kao i odmorište Ivandvor (levo).

Pokaže li se pilot-projekt uspešnim, 3D signalizacija postaviće se na svim petljama i odmorištima.

Horizontalna 3D prometna signalizacija sastoji se od dva dela. Prvi deo čini više manjih oznaka, u pravilu tri, koje se izvode u 3D prikazu stvarajući optičku varku nailaska na “šiljke”, a drugi, veći deo, izvodi se u 3D prikazu stvarajući optičku varku veštačke izbočine, odnosno “uzdignute ploče”.

Horizontalna oznaka “veštačka izbočina” izvodi se u celoj širini saobraćajne trake do samih bočnih linija, dok se manje oznake, “šiljci”, izvode ispred.

Procenjena vrednost radova je 135.000 evra. Za pilot-projekat odabrane su petlje i odmorišta na kojima se najčešće događaju vožnje u pogrešnom smeru, a pritom su u HAC-u vodili računa da budu pokrivene svi auto-putevi kojima upravlja ta kompanija, odnosno da ona budu raspoređena ravnomerno po celoj Hrvatskoj.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare