Hoteli “Ambasador” i “Park” na proleće otvaraju vrata gostima

NIŠ

Hoteli “Ambasador” I “Park”, trebalo bi u proleće  naredne godine da prime prve goste.

Ova dva hotela, nekada svojevrsni simboli grada na Nišavi,  već duži niz godina bili su napušteni i ruinirani  a sada je njihovo renoviranje u punom jeku.

Danas su ova dva hoteli obišli gradonačelnik Darko Bulatović I novinari uz Niša.

Poslovna grupa Maj plejs (My place),  je u junu prošle godine kupila hotel Ambasador.  Direktor grupe Maj plejs Ivan Spasić je kazao da je rekonstrukcija ide po određenoj dinamici i koštaće više od pet miliona evra. Hotel se prostire na 7 ipo hiljada kvadrata.

“Iz hotela je već iznet sav stari nameštaj, instalacije, sanitarije. To je najveći problem jer je velika količina šuta I otpada. Teško se skida zbog pristupačnosti zgrade i visine objekta, tako da nas je to na neki način malo usporilo. Ali, sve je to u nekom roku predviđenom “ kaže direktor Spasić

U toku je rušenje pregradnih zidova i taj hotel će umesto nekadašanjih 150 soba, imati  58 soba i 12 apartmana, savremeno opremljenih.

“ Rušimo  gradimo istovremeno. Počeli smo sa provlaćenjem  struje, mašinske I protivpožarne instalacije.

Renovirani objekat  će dobiti i konferencijsku salu koja će biti opremljena na poslednjem spratu.  bilijar salu, Salu za ketering I dva restorana, kao i terasu, spa centar i teretanu.

“Spoljašnji izgled hotela takođe će biti promenjen, biće postavljena nova fasada, novi aluminjumski okviri prozora i novi prozori”, rekao je Spasić.

Prema njegovim rečima rekonstrukcija će biti rađena tako da hotel dobije pet zvezdica.

Spasić je kazao da radovi na obnovi Ambasadora” ; nisu krenuli prošle godine, kao što je to bilo najavljeno, pošto je duže od očekivanog trajalo pribavljanje dozvole za adaptaciju.

Dozvolu za adaptaciju moralo je da izda Ministarstvo građevine jer je hotel viši od 50 metara I ima 15 spratova.

“Ambasador” je bio u vlasništvu Srbijaturista do 2003. godine, kada ga je kao i ostale hotele tog preduzeća ( Park, Partizan, Nais i Ozren) kupila firma američkog biznismena Srbe Ilića.

Adaptira se i hotel “Park” prvi moderan hotel izgrađen daleke 1937. godine.

Vlasnik hotela Andrija Radojčić kaže da renoviranjem hotela treba da se sačuva  istorija I kulturno nasleđe grada.

“Želim da vratim stari duh” , kaže Radojčić koji objašnjava da će u sklopu hotela biti takozvana Bečka poslastičara, a u centralnom delu biće “sala za neka bitna dešavanja” , kako kaže vlasnik hotela. Hotel će imati balsku dvoranu I takozvanu “zumbul baštu”. Objekat će uz pomoć grada Niša dobiti podzemnu garažu a biće dograđen još jedan etaž.  Kako bi bila energetski efikasna biće postavljeni solarni I foto  paneli.

Novi vlasnik kaže da bi želeo da ovaj hotel bude iskorišćen u svrhu kongresnog turizma kao “ I da ugostiteljsku priču vratimo nazad”. Namera mu je da hotel ima svetsku reputaciju.

Hotel “Park” trebalo bi da bude završen do kraja ove godine a koštaće oko pet miliona evra.

Grad Niš nakon rekonstrukcije dobije objekte kojima može da se ponosi.

“Zbog toga smo bili uporni u dobijanju neophodne građevinske dozvole za rekonstrukciju, jer ovaj objekat 50 godina  nije imao upotrebnu dozvolu.  Zahvaljujući ministarstvu uspeli smo da dobijemo građevinsku dozvolu” rekao je gradonačelnik Darko Bulatović obilazeći hotele.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare