Holandski umetnici izveli predstavu u dvorištu UKC Niš za male pacijente

NIŠ

Holandski umetnici, članovi “Zid teatra” iz Amsterdama, inače ovogodišnji učesnici Nišvil džez festivala,  ulepšali su jedno popodne najmlađim pacijentima Univerzitetskog kliničkog centra Niš, izvođenjem dela svoje predtsave „Naša odiseja“.                      

Nasmejana dečija lica , aplauz sa prozora i bar na kratko zaboravljena bolest zbog koje su na nekoj dečijih klinika, tako je izgledao susret holandskih umetnika i pacijenata dečijih klinika Univerzitetskog kliničkog centra Niš. Iako ne govore istim jezikom, umetnost i pozitivna energija srušile su tu barijeru.

 „Mi možemo da napravimo najlepšu umetnost i najlepše stvari ali ako to ne dođe do svih ljudi, to ništa ne znači. Imajmo na umu da „umetnost leči“ i ako ovo naše današnje izvođenje može bar malo da doprinese ozdravljenju ove dece, mi smo najsrećniji i misija je ostvarena“, rekla je Karolina Spajić direktorka holandskog Zid teatra.

                                 Ovaj događaj, kojije Nišvil Festival organizovao i poklonio najmlađim pacijentima UKC Niš, ujedno je bio i najava ovogodišnjeg festivala koji počinje danas.

                                 „Tokom održavanja Nišvila svaku priliku koristimo da uradimo nešto humano. Ova akcija se nametnula sama po sebi u razgovoru sa umetnicima iz Holandije koji su izrazili želju za nekim baš ovakvim nastupom. Suština je da ukažemo na potrebu da tu decu uključimo u normalan društveni život, a kultura i umetnost su nešto što će ih svakako najbolje lečiti u budućnosti“, kaže direktor ovog festivala Ivan Blagojević.

                                   Nišvil festival se prvi put na ovakav način približava pacijentima Univerzitetskog kliničkog centra .

                                    „Hvala festivalu i gospodinu Blagojeviću što je na ovakav način pokazao da neguje ljubav prema deci koja nam je svima  urođena. Osmesi dece čije zdravstveno stanje dozvoljava da budu ispred klinike, ali i one dece koja sa prozora bolesničkih soba posmatraju i uživaju u predstavi, najveća su nagrada za svakog od nas. Verujem da ovaj aplauz i umetnicima mnogo znači“, rekao je prof.dr Zoran Perišić, direktor UKC Niš, koji je sa osobljem dečijih klinika i pacijentima prisustvovao izvođenju predstave koja će se narednih dana naći i na repertoaru internacionalnog Nišvil festivala .

                                  U ovom momentu dečije klinike UKC Niš, zbrinjavaju preko 40 dece.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare