Holandski đaci gosti  niške Pravno-poslovne škole

NIŠ

Učenici i profesiri  iz Roermonda u Holandiji, grada koji je smešten na krajnjem jugu ove zemlje, u blizini Belgijske i Nemačke granice sedam dana su gosti Pravno-poslovne škole u Nišu. Ova poseta realizuje se u okviru međunarodnog projekta saradnje sa partnerskim školama.

Sedamnaest učenika i dva profesora će ovde boraviti sedam dana,  do 22.novembra i smešteni su kod svih prijatelja u niškim porodicama.

Goste iz Holandije je u Gradskoj kući primio  ugostio gradski većnik resorno zadužen za obrazovanje Mirko Zečević-

Milorad Gavrilović, direktor Pravno-poslovne škole u Nišu prilikom prijema u, rekao je da Pravno-poslovna škola već dve godine dočekuje učenike iz Holandije.. Cilj ovog međudržavnog druženja je upoznavanje učenika sa  kulturom, običajima, istorijom i tradicijom dva grada i dve zemlje.

“ Kada mi odemo kod njih upoznaćemo se sa njihovom kulturom i istorijom. Biće dosta radionica u školi na kojima će se oni upoznati sa obrazovnim sistemom Srbije. Moći će da vide neke metode koje mi koristimo u nastavi i menjaćemo iskustva sa kolegama iz Holandije”,  rekao  Milorad Gavrilović, direktor Pravno-poslovne škole u Nišu.

Učenici iz Holandije prisustvovaće radionicama u školi, videće biroe za učenje u kojima se simulira rad relanih kompanija, moći će da posete neke ugledne časove i upoznaju se sa metodama koje oni nemaju u njihovoj nastavi.

Žil Bekers, profesor fizike, veće drugi put dolazi u Niš. On je rekao  da razlike u obrazovnom sistemu  i radu ove dve škole postoje.

„Prezadovoljan sam načininom na koji smo ovde primljeni. Osnovna razlika između naše i ove škole je u tome što se učenici ovde pripremaju za praktičan rad. Oni mogu, kada završe školu da se uključe u rad već prvog dana. U našoj školi se radi sasvim drugačije, a razlika potiče otuda što mi đake pripremamo za studije, nešto poput rada u vašim gimnazijama“, rekao je  Žil Bekers.

Mladi iz Holandije su smešteni u porodicama svojih domaćina. Na taj način, na licu mesta upoznaju se sa životom  u Srbiji. Veoma su zadovoljni gostoprimljivošću Nišlija.

„ Jako mi se dopao Niš, posebno stara arhitektura u gradu. Oduševljena sam prijemom u porodici u kojoj se nalazim. Ljudi su tako nasmejani i sa puno topline brinu o nama. I to je nešto što, možda, naše narode čini različitim, ali sam primetila i druge razlike i mogu da kažem da, zaista, pripadamo različitim kulturama, ali to nije nikakva prepreka za naše prijateljstvo i druženje“, kaže Noe, učenica drugog razreda škole u Roermondu.

„Pokazaćemo im sve kulturno-istorijske spomenike u našem gradu, posebno Tvrđavu kojom se ponosimo, vodićemo iz i do Beograda, a u planu je još nekoliko izleta. Nadam se da će sa sobom poneti najdivnije uspomene iz naše škole i našeg grada“, rekla Ksenija Radosavljević, učenica drugog razreda Pravno-poslovne škole, je domaćin u ovom slučaju.

Očekuje se da u martu mesecu učenici Pravno posovne škole ponovo budu gosti ovog holandskog grada.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare