Gradski trg dogodine, ostaće samo trideset posto zelenila

LESKOVAC

Početak rekonstrukcije najužeg gradskog jezgra i izgradnje trga, očekuje se naredne godine, to podrazumeva da će ostati samo trideset posto od sadašnjeg zelenila ali i da će radovi koštati skuplje od planiranog iznosa, rečeno je danas.

 Idejni projekat je završen i bazira se na elementima konstruktivnosti, funkcionalnosti i estetike, rekla je danas  novinarima Suzana Grebenarević, vodja tima projektanata, koja tvrdi da će to “biti prijatno mesto i za Leskovčane i za goste”.

Iako još uvek samo u formi ideje, odnosno makete, projekat ”Gradski trg”, spreman je, posle mnogo odlaganja, za realizaciju. Odnos popločaih i zelenih površina biće 70:30%, a zadatak tima projektanana, kojim rukovodi arhitekta Suzana Grebenarević, bio je da planirane sadržaje, u takav prostor, uklopI na najbolji način, rečeno je danas.

” Elemente trga, kao što su bina, centralni pilon i fontana, želeli smo da uklopimo,  poštujući elemente konstruktivnosti, funkcionalnosti i estetike, da bismo dobili jedno prijatno mesto za sve sugradjane. Zelenilo koje sada imamo, nije iskorišćeno na pravi način. Postoji kao estetska forma, ali ne i nešto što koristimo i u čemu uživamo u pravoj meri”, rekla je Greberanović.

Gradski trg, osim što zadovoljava tri napred navedena elementa, treba da ima atmosferu i dušu. Arhitekte to, uprkos najboljim idejama, ne mogu da mu obezbede. One dolaze sa korišćenjem prostora na adekvatan način, ocenjuje Suzana Grebenarević, dodajući kako će pravi sud o tome dati vreme. Na struci je samo da ponudi najbolja i najkvalitetnija rešenja, smatra vodja projektnog tima.

Leskovac je jedan od retkih gradova u Srbiji i Evropi, koji nema gradski trg, pa je uredjenje najužeg centra prioritet lokalne samouprave, ističe gradonačelnik Goran Cvetanović:

“To je nešto što moramo da ostavimo sledećim pokoljenjima. Uprkos protivljenjima nekih, uredili smo prostor ispred muzeja i danas sam ponosan na taj ambijent, u kome se okupljaju i druže mladi ljudi. Siguran sam da će novoizgradjeni trg biti prelep. Tu investiciju planiramo u sledećoj godini. Daćemo sve od sebe da je završimo u ovom mandatu. Jedino što me zabrinjava, tiče se finansija. Prvobitno je ulaganje bilo projektovano na 120 miliona, a danas već govorimo o 270, pa i 290 miliona. To je ogroman novac za jednu lokalnu samoupravu, ali verujem da će, kao i svi ciljevi, koje sam postavio sebi i svom timu, i ovaj biti dostignut”, rekao je Cvetanović.

On je novinarima , kao svojevrsnoj sponi izmedju gradjana sa vlašću, poručio da iznose svoje predloge i ideje, bazirane na sugestijama Leskovčana, kako bi se, na konačan izgled gradskog trga moglo uticati dok je još u formi ideje.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare