Heroju sa Košara isekli struju, porodicu ostavili bez hrane

BOJNIK

(JUGpress-VESTI)

Novici Spasiću, heroj sa Košara,  Elektrodistribucija je u sredu isekla struju u porodičnoj kući u Bojniku.

Novica kaže da se sva hrana koju su imali u zamrzivaču i frižideru pokvarila i da devetočlana porodica jede samo suvi hleb.

“Ponižen sam! Ne mogu da verujem da sam ponosno i časno branio ovu državu, 400 dana na granici s Albanijom, a da sam ovo doživeo od iste te države. Stid me je što postojim, što sam ostavljen i zaboravljen, što moja dece nemaju ono što i sva ostala ostala u 21. veku”, kaže ogorčeni Novica.

Dodaje da je i sam svestan da je dug ogroman a da su primanja njegove porodice premala da da bi ga isplatili.

Novica Spasić je odlikovani ratni heroj sa Košara. Ranje je na Kosovu dok je spasavao ranjenog druga 1999. godine.

Na odsluženje vojnog roka je otišao vrlo mlad, sa 18 godina, 23. marta 1998.

Godinu dana kasnije, kad mu je istekao vojni rok, odbio je da ostavi drugove na Kosovu i ostao s njima da se bori do kraja.

U borbama je izgubio oko.

Po završetku rata dočekala ga je borba za preživljavanje .

Kaže da u trenutku kada su radinici “Elektrodistribucije” došli da seku struju nije bio kod kuće  i da ga je pozvalo starije dete, kroz plač mu reklo da seku struju.

Dodaje i da je pošao da suprugu, kojoj se zakomplikovala cista i ćerkicu, koja boluje od epilepsije, odvede kod lekara u Leskovac.

“Naravno da sam znao da imam dug, ali sam mislio da ćemo možda moći da isplatimo na rate. Ti koji su došli da iseku struju došli su bez ikakvog papira, rešenja, sudskog naloga. Samo su nam rekli – ili uplatite odmah dug ili da sečemo. Prethodno nije bilo upozorenja. Pokušao sam da popričam sa njihovim šefom, ali on nije želeo da priča sa mnom”, tvrdi Spasić.

Novica Spasić, star 40 godina, oženjen je Jelenom (36), a zajedno imaju sedmoro dece Tijanu (14), Jovanu (12), Nikolu (10), Đorđa (8), Danila (7) i dvogodišnje blizance Lazara i Lenu.

Nakon što im je isečena struja, u očaju dodaje Novica Spasić, sve što su imali od namirnica u kući se pokvarilo i ostali su i bez hrane.

” Jutros smo doručkovali samo suv hleb, to je sve što možemo da priuštimo. Pokvarilo se sve što smo imali u frižideru, zamrzivaču, bukvalno smo ostali bez ičega. Lazar i Lena su dvogodišnje bebe koje još piju mleko, a mi nemamo ni kap da im damo “, u suzama završava otac.

Porodica Novice Spasića živi od invalidnine od 24.000 dinara koliko on dobija. On je 70 odsto invalid, nakon što je ranjen na Košarama.

” Bolujem od posttraumatskog stresa, natkolenica mi je povređena gelerima, osim supruge i devojčice, bolestan mi je i otac, a živim u jednoj od najnerazvijenijih opština u Srbiji. Nemam gde da se zaposlim, da počnem da zarađujem neki dinar.

Državi bih poručio da malo brine o nama, da smo se borili časno. Ranjen sam dok sam spasavao svoje drugare saborce, a danas sam zaboravljen i ostavljen. I mi želimo da živimo kao normalni ljudi, a ne kao sirotinja koja nema detetu da kupi školsku svesku, da te u školi nemaju razumevcanja. Sramota me što postojim”, dodaje Spasić.

Porodica Spasić živi u nedovršenoj trosobnoj kući.

Osumnjičili ga da je diler

U ranijoj izjavi za “Frankfurtske Vesti” Spasić je tvrdio i da je na meti lokalne policije, da bi na kraju u njegovu kuću upala policija pod sumnjom da je lokalni diler droge.
– Pojavili su se s rešenjem da se bavim proizvodnjom i prodajom droge, a ja detetu nemam 50 dinara da dam da kupi sendvič u školi. Pretres je trajao nekoliko sati i naravno da ništa nisu pronašli jer se ne drogiram, čak i ne pijem. U potpunosti sam okrenut porodičnom životu. Zaista ne znam zbog čega mi se sve ovo događa – rekao je Spasić.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Pa idi i bori se za Srbiju
Pa idi i bori se za Srbiju
9 meseca pre

E, a ja znam dvojicu kojima je lekar zavrsio , pa sad primaju preko 120 000, pa i tudju negu, a ne skidaju se of traktor. Operisali im kukove koje su slomili u saobracajki za Uskrs dok su isli da kupuju prasici blizu Urosevca. E, pa idi opet u rat. Eto koliko Srbija brine za tvoju decu. Sramota!