Heroin na balkanskoj ruti

PODGORICA

Balkanskom narko-rutom kroz Crnu Goru, Albaniju, Srbiju i Kosovo do juga Italije stiže otprilike 30 odsto ukupne proizvodnje avganistanskog heroina, objavila je večeras Radio-televizija Crne Gore (RTCG) pozivajući se na tvrdnje italijanskog portala quotidiano.net.

Svojevrsna kuga opijuma se širi Avganistanom, a u pitanju je zarada od 16,34 milijardi dolara koju ubiru vladari te zemlje – Talibani, navodi italijanski portal.

Prema članku portala quotidiano.net, u Avganistanu bi se proizvodnja opijuma mogla nazvati tradicionalnom poljoprivredom, ali treba imati u vidu da heroin postaje jedna od pošasti zapadnog društva.

“Uzgoj maka nije ništa drugo do poljoprivredna praksa, konsolidovana tokom vekova. I upravo iz tog razloga Avganistancima, pogotovo onima koji žive u selima južnih provincija, nemoguće je objasniti da je to apsolutno zlo”, navedeno je u članku italijanskog portala.

Putevi droge, kako se ističe, od srednje Azije vode do droge do Istanbula, odakle jedan krak ide ka severu, do Ukrajine i Rusije, a drugi ka Balkanu.

“U Evropu, dakle, otprilike 30 odsto ukupne proizvodnje avganistanskog heroina stiže balkanskom rutom između Crne Gore, Albanije, Srbije i Kosova do juga Italije”, tvrdi italijanski portal.

Ukupna godišnja proizvodnja opijuma u Avganistanu procenjuje se na nešto više od 5.800 tona.

Kada se opijum preradi, iz Avganistanana tržište narkotika dospeva više 600 tona heroina godišnje.

Povećanje trgovine drogom u zemlji je impresivno – sa oko 10 milijardi evra, porastala je na više od 16,34 milijardi dolara u poslednjem periodu, što je praktično 60 odsto avganistanskog bruto nacionalnog dohotka, trvdi italijanski portal.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare