Hemijska industrija Vranje najveći proizvodjač djonova na Balkanu

VRANJA

Najveći proizvođač donjih delova obuće na Balkanu, „Hemijska industrija Vranje“ obeležava 60 godina postojanja i rada. Istovremeno je i 10 rođendan firme „Kenda farben Balkan“ Vranje, koju su nakon privatizacije ovog vranjskog kolektiva zajedničkim kapitalom formirali HIV i italijanska multinacionalna kompanija „Kenda farben“, koja se bavi proizvodnjom najkvalitetnijih lepila za obućarsku i drvoprerađivačku industriju

„Hemijska industrija Vranje“, jedno od najstrarijih preduzeća u gradu, uspešno je privatizovano 2004. godine. Većinski vlasnik sa 67 odsto kapitala je pomenuta italijanska kompanija.

Počela je sa radom kao Fabrika za preradu kostiju 1957. kao prvo industrijsko preduzeće posle Drugog svestkog rata, pod nazivom „Koskara“. Proizvodni program bio je baziran na preradi kostiju. Bavilo se proizvodnjom stočne hrane i tutkalnih lepila

Nekoliko godina kasnije preduzeće menja ime u „Hemijska industrija Vranje“. Program proizvodnje podiže na znatno viši tehnološki nivo. Prerada kostiju i kože zamenjena je proizvodnjom đonova, odnosno donjih delova obuće. Sada su najveći proizvođači u svojoj branši na Balkanu.

„Mi danas s ponosom ističemo da smo u vreme tranzicije, kada su sa privredne karte Srbije nestala mnoga preduzeća, uspeli da sačuvamo firmu. Pojas spasa bila je uspešna privatizacija. Italijani su nam obezbedili obrtni kapital, što je bilo od velike važnosti u vreme tranzicije. Zahvaljujući dobroj organizaciji fabrike približili smo se konkurenciji i opstali tolike godine. Kapaciteti su popinjeni 90 odsto i maksimalno iskorišćeni u svakom segmentu proizvodnje“,  rekao je na konferenciji za novinare generalni direktor Rade Novković.

On je dodao da su njihovi proizvodi prisutni  ne samo u Srbiji, već i u Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Albaniji, Bugarskoj, Grčkoj i Italiji. HIV je jedini proizvođači tih komponenti za obuću u Srbiji i tu nemaju konkurenciju, osim proizvođača iz uvoza. Za tržište BIH najavljeno je povećanje izvoza za 30 odsto, odnosno đonova iz namenskog programa, za vojsku i policiju.

„Veliku pažnju posvećujemo inovacijama u fabrici, sa novim programima i proizvodnim procesima. Modernizujemo proizvodnju, tako da smo sa novom opremom i tehnologijama sada u rangu sa nekim firmama koje su nekada bile naša oštra konkurencija. To su proizvođači đonova iz Italije, Turske, Grčke. U odnosu na 2016. godinu obim proizvodnje, što se tiče đonova, povećan je za 18 odsto, do kraja godine planiramo da to bude 20 procenata. Prošle godine proizveli smo oko 860.000 pari, a ove godine planiramo da pređemo cifru od million pari. Realizacija je u 2016. bila oko 170 miliona dinara, od čega je 60 odsto bio izvoz. Ove godine, na osnovu preseka koji smo radili u septembru, plasman na strana tržišta je povećan za osam odsto u odnosu na isti period prošle godine“, kaže generalni direktor.

Za proteklih šest decenija rada HIV je na tržište plasirao oko 50 miliona donjih delova obuće, dok je „Kenda farben Balkan“ proizvela, blizu 4.000 tona lepila. Od momenta privatizacije 2004. godine do sada investirali su oko 600.000 evra sopstvenih sredstava.

U Hemijskoj industriji Vranje radi 85 zaposlenih, koji u proseku primaju 35.000 dinara. Proizvodnja se odvija u tri smene.

Jedan od glavnih ciljeva HIV je povezivanje sa italijanskom fabrikom „Geoks“ koja u Vranju ima svoj proizvodni pogon, sa kojom se pregovara skoro godinu dana.

„Sa tom kompanijom već sarađujemo na proizvodnji lepila, ali pregovaramo da uđemo i sa izradom đonova. To će biti renesansa HIV ako krenemo da izrađujemo donje delove obuće za potrebe ove kompaniju. To je naš cilj jer je priprema đonova već definisana. Uradili smo kalupe i alate koje samo oni koriste. Bila bi to posebna tehnološka linija  sa novim radnicima i tehnolozima“, istakao je generalni direktor Novković.

On je dodao da planiraju povećanje obima proizvodnje u narednom periodu, ali i nova ulaganja, a jedno od prvih je i proširenje skladišta za repromaterijale. Ta investicija će vredeti oko 150.000 evra. Realizacija projekta biće završena u maju  2017. godine. To podrazumeva i otvaranje novih radnih mesta.

Za proteklih 60 godina HIV je na tržište plasirao oko 50 miliona  donjih delova obuće, a „Kenda farben Balkan“ za 10 godina je proizvela oko 4.000 tona lepila.

Na pres konferenciji je govorio i direktor opštih i pravnih poslova u HIV, Budimir Nedeljković.

„S obzirom da je fabrika osnovana pre 60 godina, njen kvalitet ogleda se u njenom trajanju. Danas se firme prave „instant“, a mi postojimo od 1957. godine i nikada nismo bili u blokadi. Imali smo i znanja i sreće da nas privatizuje firma naš prirodni partner. Oni su 30 godina unazad snabdevali  HIV repromaterijalom, kazao je Nedeljković.

U četvrtak će povodom ovih značajnih jubileja biti održana svečanost na kojoj će prisustvovati preko stotinu domaćih i inostranih partnera.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare