Hani Jušić nagrada za najbolju režiju

LESKOVAC

Na jubilarnom 10. leskovačkom internacionalnom festivalu nagradu za najbolju režiju, Gran pri „Živojin Žika Pavlović“ po oceni žirija, zaslužila je Hana Jušić za ostvarenje u filmu „Ne gledaj mi u pijat“. Žiri, koga su činili reditelji Zrinko Ogresta i Karpo Godina, kao i glumac Zoran Cvijanović, dodelio je Hani Jušić ovo priznanje za „nadahnuto orkestriranje svim stvaralačkim elementima ovog dirljivog filma, koji u svakom kadru potvrđuje iskrenu potrebu autorke da se bavi ličnim i bremenitim svetom svojih junaka“.

Druga nagrada dodeljena je reditelju Ddamjanu Kozleu za „suptilnu, proživljenu i nadahnutu režiju filma „Noćno življenje“, koja pleni izvrsnom organizacijom kadra i scene i vrsnim radom sa glumcima.

Treća nagrada ide u ruke Bojanu Vuletiću, za „suverenu, smirenu i preciznu režiju filma „Rekvijem za gospođu J.“, koja je lišena svake artificijelnosti i poze“.

Specijalno priznanje 10. LIFFE žiri je odlučio da dodeli reditelju Igoru Šterku za režiju filma „Pojdi z mano“ („Pođi s mnom“) za „vrsno artikulisanu tinejdžersku priču koja na važan i human način progovara o ljubavi, prijateljstvu i hrabrosti, i afirmiše najplemenitije vrednosti koje bi trebalo da budi temelj odgoja mladih ljudi.“

Specijalno priznanje dodeljeno je i reditelju Alenu Drljeviću za režiju filma „Muškarci ne plaču“, koji posduje „vrhunsku sinergiju glumaca i filmskih profesionalaca iz zemalja iz sesedstva i koja je rezultirala važnim i zanimljivim i u svakom segmentu relevantnim filmskim delom.

„Zlatni lešnik“, nagradu za najbolju žensku ulogu, žiri je dodelio Jelisaveti Seki Sablić za lik majke u filmu „Igla ispod prega“, reditelja Ivana Marinovića. Jedna od vodećih glumica jugoistočne Evrope, naoko s minimalnim izražajnim sredstvima, sigurno i sugestivno gradi sve vidljive i nevidljive slojeve karaktera prividno dementne, a zapravo i te kako bostre žene i majke.

„Zlatni lešnik“ za najbolju mušku ulogu dobio je Martin Gjorgoski za ulogu u filmu „Amok“ reditelja Vardana Tozije. On je, po žiriju, „izuzetnom ekspresivnošću i, s obzirom na svoje godine, zadivljujućom glumačkom zrelošću obeležio i označio ovaj makedonski film“.

Nagradu za najbolju produkciju dobio je film „Oslobođenje Skoplja“, u režiji Danila i Radeta Šerbedžije, koij „pokazuje visok domet svih filmskih elemenata ovog izuzetnog filmskog dela, koje po svemu može da stoji rame uz rame najboljim svetskim i američkim filmskim produkcijama.“

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare