Grupa frankofonih ambasadora u poseti Nišu

NIŠ

Saradnja i njeno unapređenje na ekonomskom, kulturnom, obrazovnom i turističkom planu bila je glavna tema sastanka gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski sa  delegacijom frankofonih zemalja koju čine ambasadori Egipta, Tunisa, Kambodže , Angole, Gvineje, DR Konga i predstavnik Ambasade Francuske u Beogradu. Ovo je prvi put u istoriji Niša da  Gradsku kuću u jednom trenutku posećuje sedam ambasadora. U popodnevnim satima ambasadorima frankofonih zemalja koji borave u Nišu pridružili su se ambasadori Palestine i Iraka iz arapske grupe zemalja. Uz saradnju koju Niš ima sa pojedinim gradovima iz zemalja čiji su  ambasadori prisustvovali satanku bilo je reči i o budućim planovima.

 “Ambasador Maroka nas je izvestio da njegova zemlja u narednoj godini planira važan  skup privrednika jer je zainteresovan  za saradnju ne samo sa privrednicima već i sa našim Nučno-tehnološkim parkom i danas smo zvainično dobili  poziv da prisustvujemo tom skupu. Sa Tunisom smo dogovorili važnu saradnju  sa Bizertom a to je još jedna mogućnost da se podsetimo koliko je ovaj grad važan za istoriju srpskog naroda. Dugu saradnju imamo i sa Egiptom  a sve ono što smo započeli na polju  saradnje sa ovom zemljom nastavljamo”, kazala je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

            Dodala je da je dogovorena saradnja  sa Kongom i sa Kambodžom koja je za Grad Niš jako važna.

              ” Razgovarali smo i o tome, da najpre, vratimo određeni broj stranih studenata u naš grad i tim povodom ambasadori će se sastati i sa rektorom Univerziteta u Nišu jer oni imaju interesa da njihovi studenti završavaju studije u Nišu, a sa dalekom Kambodžom je dogovorena turistička razmena i da pokažemo šta mi imamo. Pozvali smo i novinare iz ovih zemalja da budu naši gosti i na taj način prenesu svom narodu sve lepote našeg grada i šta sve možemo da ponudimo trećim tržištima. Ambasadori su prihvatili i ovu vrstu saradnje kao i saradnju sa Naučno-tehnološkim parkom, Aerodromom i u mnogim drugim oblastima. To nas je posebno obradovalo kada se radi o zainteresovanosti ovih zemalja za saradnju sa nama jer nam je jako važna decentralizacija”, istakla je gradonačelnica Dragana Sotirovski.

             U ime svih ambasadora novinarima se obratio ambasador Egipta u Srbiji Amr Alguvejli u svojstvu predsednika grupe frankofonih ambasadora. On je istako da je ovo prva  velika poseta grupe ambasadora frankofonih zemalja čiji je cilj promocija  da promocija i afirmacija frankofone vredsnosti ali  i multilingvizam i multikulturalizam.

            “Sastanak sa gradonačelnicom i sa njenim saradnica je danas bio plodotvoran.Razgovarali smo o mnogim projektima koje  bi smo mogli zajednički da realizujemo a to su projekti vezani za oblast privrede i kulturu. Uskoro ćemo imati sastanak i sa rektorom i sa  dekanicom Filozofskog fakulteta gde ćemo razgovarati  o mogućnostima univerzitetske saradnje. Prisustvo svih ambasadora frankofonih zemalja pruža nam mogućnost da razgovaramo o bilateralnoj saradnji između grada Niša i svake od ovih zemalja”, kazao je ambasador Egipta Amr Alguvejl.

          Novinarima su se obratili i ostali ambasadori koji su preneli gradonačelnici Niša pozdrave iz svojih zemalja.

            “Danas smo uspeli na bilateralnom nivou da razmenimo nekoliko ideja. Kada je u pitanju saradnja sa Marokom predložili smo dve konkretne ideje.Sledeće godine Srbija i Marko slave 165 godina diplomatskih odnosa i ideja je da se  decentralizuju sve naše aktivnosti koje radimo zajedno u Republici Srbiji. Mi smo izabrali Niš za organizaciju manifestacije marokanskog filma.Druga  konkretna ideja je da zbližimo naše privredne zajednice. Organizovaćemo jedan zajednički privredni sastanak i  pozvaćemo privrednike iz Niša da se pridruže tom sastanku kako bi smo ispitali mogućnosti ekonomskog ulaganja u Srbiju a konkretno i u Grad Niš”, kazao je ambasador Maroka Mohamed Belhaž.

           Ambasador Tunisa u Republici Srbiji Stefan Belež je istako da ova  poseta ima za cilj da konkretizuje dogovore u vezi sa  bratimljenjem grada Bizerte i grada Niša.

          “Istovremeno je ovo i prilika da se ispita mogućnost saradnje ova dva grada i u ostalim oblastima. Osim  saradnje sa Bizertom rezgovaraćemo i o potencijalnoj saradnji Niša i Tunisa u oblasti ekonomije, kulture i obrazovanja kao i o mogućnosti razmene studenata iz Niša i svih gradova u Tunisu”, istako je ambasador ove zemlje Stefan Belež.

          Predstavnik ambasade Konga je naglasio da su oni posebno zainteresovani za  saradnju u oblasti kulture i turizma. Postoji interesovanje i za saradnju u okviru razmene studenata.

          “U Nišu se nalazi Francuski institut podržan od Grada Niša koji pokriva celu jugoistočnu Srbiju.Sarađujemo u oblasti kulture i obrazovanja ali i arheologije. Želimo da budemo prisutni i u oblasti decentralizovane saradnje tako da je Francuska zahvaljujući lokalnoj zajednici prisutna u gradu, ali želimo da budemo prisutni i u oblasti inovacija odnosno Naučno-tehnološkog parka. Želimo punu saradnju i u naučno-tehnološkoj oblasti”, zaključio je direktor Francuskog instituta u Srbiji Stanislav Pjere.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare