Grnčarstvo za sve – Niš  će dobiti grnačrski studio za obuku

NIŠ

Prostor za kreativno delovanje u partnerstvu sa udruženjem Omladinski pokret za budućnost iz Montane, Republika Bugarska, krenuo je sa realizacijom projekta Grnčarstvo za sve. Projekat se realizuje u okviru Interreg-IPA Programa prekogranične saradnje Bugarska-Srbija koji sufinansira Evropska Unija.                            

Ciljevi projekta je, između ostalog, i osnivanja grnčarskih studija za obuku, obuke i tradicionalnom grnčariji, folklorne igre vezane za grnčarstvo i sajam grčanstva i folklora.

                          

„Rezultat ovog projekta biće razvijen je novi turistički proizvod zasnovan na tradicionalnim grnčarskim zanatima i folkloru kroz rad grnčarskih studija, kao i obuke iz tradicionalnog grnčarstva i folklora“, kažu realizatori projekta.

                            U studiju u Nišu biće obučeno stotinak ljudi koji će, posle upoznavanja sa glinom kao materijalom sa kojim će raditi, na grnčarskom točku sami napraviti odgovarajuće premete koje će moći da sačuvaju za sebe.

                          Osnovan je godišnji Sajam grnčarstva i folklora na otvorenom koji je otvoren za javnost kako bi se zadovoljila sve veća potražnja lokalne zajednice i turista za obogaćivanjem veština i znanja. Razvijeni su promotivni alati za plasman novih turističkih proizvoda, Sajam grnčarstva i folklora  i održani su isti događaji u Burziji i gradu Nišu.

                            Ciljne grupe projekta su mladi, odrasli i stariji, kao i turisti iz velikih gradova zainteresovani za tradicionalno grnčarstvo i folklor, kao i članovi folklornih grupa.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare