Kako u Leskovcu planiraju da upravljaju otpadom?

LESKOVAC

U Sali skupštine Grada Leskovca u organizaciji Odeljenja za zaštitu životne sredine Gradske uprave grada Leskovca održana je Javna rasprava sa prezentacijom Nacrta Lokalnog plana upravljanja otpadom na teritoriji grada Leskovca za period 2021.-2030. godine sa Izveštajem o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu Lokalnog plana upravljanja otpadom na teritoriji grada Leskovca isti period. Šef odseka Lidija Bosiljčić Odeljenja za zaštitu životne sredine Gradske uprave grada Leskovca smatra da je ovo veoma bitan dokument za Grad Leskovac.

„Radna grupa je intenzivno radila na izradi ovog plana, a javni uvid u ovaj plan je moguće izvršiti i predložiti određene primedbe do 14. februara. Sve ovo je deo šireg projekta koji radimo unazad nekoliko godina u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO) i koji je finansiran od strane švedske vlade.“

Jana Pavlović u ime SKGO pojasnila je da se radi o drugoj fazi projekta „Podrška lokalnim samoupravama na putu ka EU“ gde je Grad Leskovac dobio direktnu podršku sa još dve opštine.

„Jedan od glavnih ciljeva je skraćena verzija plana upravljanja otpadom, jer su to uglavnom planovi koji imaju preko sto strana, uglavnom su ljudi iz odeljenja koji su stručnjaci ti koji ga čitaju, ali za širu javnost je komplikovan, težak za praćenje i opterećujući što se tiče samih ciljeva. Skraćena verzija ima fokus na tome šta će raditi Grad Leskovac u narednom periodu u ovoj oblasti, koji su rokovi, ko će biti odgovoran za različite aktivnosti… Nama je važno i što ovaj plan doprinosi ostvarivanju nacionalnih ciljeva koji su definisani na nacionalnom nivou.“

Tatjana Veličković tokom same prezentacije naglasila je da je cilj lokalnog plana upravljanja otpadom samnjiti uticaj otpada na životnu sredinu i zdravlje ljudi, sprečiti nastanak otpada uvođenjem efikasnijih postupaka upravljanja otpadom i jačati kontrolu i aktivno uključivati sve zainteresovane strane. Ona je dodala i da je urađena anketa među građanima Leskovca koja je pokazala da 44% ispitanika smatra da je ovo veliki problem, a 38,4% ispitanika smatra da je otpad značajan problem u Leskovcu, dok 17% smatra da se radi o malom aproblemu, a samo 8,5% misli da to nije značajan problem. Što se razvrstavanja otpada radi reciklaže tiče ukoliko se za to obezbede uslovi, 61,9% je spremno da to samostalno radi, 25,7% to već čini, dok 7,9% misli da im je najpre potrebna edukacija, a 4,5% ne želi da učestvuje u razvrstavanju otpada. Građani su odgoarali i na pitanje ko je zadužen za otpad u vašem domaćinstvu gde je 66,9% izjavilo da svi članovi domaćinstva učestvuju u upravljanju otpadom, 18,9% smatra da je to pretežno zadatak žena, 12,4% da je to zadatak muškarca, a samo 1,7% smatra da je to zadatak dece.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare