Grenel demantovao Vučića: SAD nisu potpisivale sporazum, to su učinile Srbija i Kosovo

VAŠINGTON-BEOGRAD-PRIŠTINA

Specijalni izaslanik američkog predsednika za pregovore Kosova i Srbije Ričard Grenel izjavio je večeras da SAD nisu strana u sporazumu Srbije i Kosova o normalizaciji ekonomskih odnosa.

Grenel je time negirao večerašnju izjavu srpskog predsednika Aleksandra Vučića da su Srbija i Kosovo danas potpisali bilateralne sporazume sa SAD o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine.

“Potpisali su sporazum da rade zajedno, nisu potpisali sa SAD. Mi nismo potpisnik”, rekao je Grenel na konferenciji za novinare u Vašingtonu.

On je dodao da “ne bi ni pokušavao da razjasni šta je predsednik Vučić mislio kada se obraćao srpskim medijima”.

“Ono što je (Vučić) rekao u sali za sastanke je da je ovo istorijski sporazum koji će doprineti normalizaciji regiona. Pričao je o mini-Šengen zoni”, kazao je Grenel.

Na konstataciju novinara da je uz lidere Srbije i Kosova i predsednik SAD Donald Tramp nešto potpisao na današnjoj ceremoniji u Beloj kući, Grenel je rekao da je to učinio “kao svedok da kaže ‘Ovo je sjajan sporazum i SAD su srećne zbog toga'”.

“Tramp je potpisao, kako bih to opisao, u osnovi pismo kojim potvrđuje da će raditi zajedno i sprovesti sporazum”, naveo je Grenel.

Upitan da li su Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti danas potpisali međusobni sporazum, Grenel je rekao da su “potpisali sporazum da će raditi zajedno na normalizaciji ekonomskih i trgovinskih odnosa”.

Grenel je kazao da SAD “nisu primoravale” dve strane ni na šta, da su im pružile “priliku da pričaju” i da nisu imali nikakav “veliki plan i nikakve zahteve”.

“Svakako nije bilo reči o sporazumima o teritorijama, to nikada nije razmatrano u mom prisustvu”, dodao je Grenel.

On je rekao i da je “pogrešno reći” da je u prvoj verziji sporazuma postojala “tačka 10” koja se odnosila na uzajamno priznanje Srbije i Kosova jer “nijedna tačka nije bila numerisana”.

“Tokom pregovora je bilo zaista mnogo tema, mnogo stvari je promenjeno i dodato. Pravilo je bilo da ništa nije dogovoreno dok sve ne bude dogovoreno”, naveo je Trampov izaslanik.

Vučić je ranije večeras izjavio u Vašingtonu da je Srbija potpisala bilateralni sporazum sa SAD o normalizaciji ekonomskih odnosa sa Kosovom, a ne trilateralni.

“Potpisali smo bilateralni sporazum sa SAD, ovo nije trilateralni sporazum. Treća strana nije priznata kao subjekt međunarodnog prava što je za nas bilo veoma važno”, rekao je Vučić novinarima.

Posle ceremonije potpisivanja sporazuma Vučić je kazao da tim sporazumom Srbija “uređuje odnose sa najvećom ili jednom od dve najveće sile sveta”.

(Izvor: Beta)

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare