Alimpić: Praktično predavanje dela suvereniteta i prava da nezavisno vodimo unutrašnju, spoljnu i ekonomsku politiku

BEOGRAD

Zoran Alimpić, bivši predsednik Skupštine grada Beograda, na svom Fejsbuk profiluje analizirao sporazum sa Prištinom koji je ispred Srbije potpisao predsednik Aleksandar Vučić.

Evo te analize.

“Pošto je neko mobilnim slikao potpisani dokument, koji je Vučić u ime svih nas potpisao i time obavezao sve nas, lako se primećuje da je cela inicijativa preduzeta od strane Amerike kako bi se zaštitili i proširili njihov interesi – na to se odnosi 8 od 16 tačaka (3, 7, 9, 10, 11, 13, 14, 16). Osim što ćemo morati da uzimamo njihove, a ne neke druge kredite za skupe infrastrukturne projekte, zanimljivo je i da ćemo morati da raskinemo ugovor sa Kinezima za 5G mrežu i da koristimo rešenje koje nam oni nametnu, da u sukobu između Izraela i Palestine moramo da stanemo čvrsto na stranu na kojoj je Amerika, uključivši premeštanje Ambasade u Jerusalim i vraćanje imovine jevrejskim naslednicima (mada je zakon o vraćanju imovine jevrejskoj zajednici u Srbiji donet još 2016. godine), radimo na dekriminalizaciji homoseksualnosti, (mada je u Srbiji to urađeno još 1994. godine) uvedemo njihove sigurnosne sisteme sa praćenjem putnika i kriminala…

Sve ovo je praktično predavanje dela suvereniteta i prava da nezavisno vodimo unutrašnju, spoljnu i ekonomsku politiku, a upakovano u “sporazum” sa još nekoliko političkih deklarativnih tačaka koje uglavnom i nisu sporne – potreba da se identifikuju nestali, reše problemi izbeglica, razvija infrastruktura itd. Ali i tu ima problema – odričemo se prava da lobiramo za ukidanje priznavanja.

Jedini “dobitak” je što ćemo nastaviti pregovore o Gazivodama, a za to nije ni moralo da se preda ovoliko prava niti ide u Vašington.

Osim ako glavni cilj nije bilo bilo slikanje sa Trampom?Primećuje se i da je Vučić jedini potpisnik ovoga tako da se to teško može nazvati sporazumom. Izgleda kao da se vučić dogovorio sam sa sobom i obavezao nas da predamo deo suvereniteta Americi ekonomski i politički. Bez da je pitao parlament.

Ovde ne piše da će Amerikanci bilo šta da nam daju. Ako i bude nekih milijardi dolara to će očigledno biti zajmovi. Koje će nam dati po kojoj god hoće kamati jer sad moramo od njih da uzmemo. Piše i da mora skupa američka firma da radi studiju za Gazivode a ne neka domaća ili druga koju odaberemo.

Sve u svemu, ovo je užasan “sporazum”, odnosno papir gde se Vučić u naše ime obavezuje”, ocenjuje Alimpić i dodaje da je ” Osma tačka gde se obavezujemo da diverzifikujemo izvore iz kojih se snabdevamo energijom može se odnositi na gas. Da osim ruskog, kupujemo i Američki koji dobijaju sada u velikim količinama iz škriljaca i žele da ga više izvoze specijalnim brodovima kojima se gas prevozi u tečnom stanju”.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare