Granski sindikat kulture, umetnosti i medija “Nezavisnost”: Veoma opasni napadi predstavnika vlasti na list Danas

BEOGRAD

“Granski sindikat kulturu,umetnosti  i medija “Nezavisnost” najoštrije osuđuje ugrožavanje slobode medija u Srbiji i aktuelne napade na dnevni list Danas koji dolaze i od predstavnika vlasti.

Sloboda medija jedna je od temelja modernih evropskih društava i njeno urušavanje predstavlja ozbiljnu pretnju demokratskom poretku.

Posebno je opasno kada medijske slobode urušavaju politički akteri koji bi, pre svih, morali da poštuju slobodu izražavanja i medijske zakone.

Naime, kontrolna uloge medija prema donosiocima odluka neophodna je zarad zaštite prava svih građana i zato su granice slobode izražavanja u odnosu na političare i nosioce javnih funkcija mnogo šire postavljene.

Podsećamo da Zakon o javnom informisanju i medijima navodi da je “izabran, postavljen, odnosno imenovan nosilac javne i političke funkcije dužan da trpi iznošenje kritičkih mišljenja, koja se odnose na rezultate njegovog rada, odnosno politiku koju sprovodi, a u vezi je sa obavljanjem njegove funkcije bez obzira na to da li se oseća lično povređenim iznošenjem tih mišljenja”.

U tom pogledu smatramo neprimerenim, ali i veoma zabrinjavajućim, saopštenje Ministarstva kulture i informisanja kojim je javno kritikovana i osuđena karikatura Predraga Koraksića Koraksa na jučerašnjoj naslovnoj strani lista Danas.

Podsećamo da su prethodnih dana u Skupštini Srbije poslanici vladajuće stranke optužili list Danas da vodi harangu protiv SNS koja je “nezabeležena još od vremena Gebelsa i Adolfa Hitlera”, a novinare tog lista da su “sramota za srpsko novinarstvo”

Smatramo da politički akteri nikako ne bi smeli da iznose takve optužbe na račun medija, jer napadi na medije nisu odlika demokratskih, već totalitarnih sistema.

Sindikat “Nezavisnost” izražava punu podršku dnevnom listu Danas, te poziva druge sindikate i organizacije u društvu da se solidarišu sa medijima koji svoj posao rade profesionalno, kao i da se suprotstave pokušajima gušenja medijskih sloboda, koje su preduslov za nesmetano i slobodno funkcionisanje i naših organizacija”, navodi se u saopštenju Granskog sindikata kulture, umetnosti i medija “Nezavisnost”.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare