Gradsko veće odobrilo poskupljenje gradskog prevoza, koga nema, i prigradskog koji “Frenki” već mesecima naplaćuje skuplje

LESKOVAC

Gradski i prigradski prevoz u Leskovcu poskupeće za 30 posto, odlučili su članovi Gradskog veća na jučerašnjoj sednici.

Obrazloženo je da je ova odluka doneta na osnovu zahteva pet prevoznika koji su zatražili povećanje od 50 posto ali , eto, odobreno im je samo 30 posto.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović je rekao na sednici Gradskog veća da neki od njih ne rade redovni prevoz na nekim linijama , ( spomenuo je selo Babičko ali ne i Vučje) je održavaju samo rentabilne linije ali, pravda se on , grad Leskovac ima samo jednog saobraćajnog inspektora koji, reče Cvetanović, ” ne može da isprati sve što se dešava”.

I to nije sve. Zahtevao je od gradskih većnika da se donese zaključak kojim se precizira da su prevoznici dužni da redovno saobraćaju na svim predviđenim linijama ali nije rekao ko će , kada i na koji način tačno da sankcioniše auto prevoznike ( recimo raskidom ugovora) ako to nastave da ne rade, kao što je slučaj bio do sada.

Nije precizirano da li se ovo odobreno povećanje odnosi na veću cenu za prevoz koji “Frenki” i ostali naplaćuju od novembra prošle godine ili im je odobreno još jedno povećanje na već samovoljno povećane cena..

Dakle, Gradsko veće je ovom odlukom dalo legitimitet nezakonitom povećanju cena autobuske karte koju su “Frenki” a onda i ostali auto prevoznici primenjivali više od sedam meseci, od novembra 2021. godine.

Cenu prevoza su povećali bez odluke Gradskog veća ali su sigurno od nekoga dobili mig da to mogu da urade.

Jer, da nije tako, inspekcija se ne bi pravila mrtva i na pitanja Regionalne informativne agencije JUGpress odgovarala da je sve u redu i po zakonu.

Da su auto prevoznici dobili usmenu dozvolu za povećanje cene karti govori i činjenica da, iako su obavešteni o tome, nadležni ništa nisu preduzeli da to spreče niti podneli bilo kakvu prijavu zbog nezakonitog povećanja cene prevoza.

Takodje, nadležne službe niti lokalna vlast nisu uradili ništa ni protiv samovoljnog ukidanja polazaka, primera radi na relaciji Leskovca-Vučje, na kojoj vozi upravo vlastima omiljeni prevoznik “Frenki”, nema polazaka nedeljom više od dve godine čime su stanovnici Porečkog kraja koji nemaju svoj automobil apsolutno odsečeni od Leskovca.

I ozbiljno diskriminisani.

Situacija je još teža za one koji rade nedeljom ili moraju da odvedu dete kod lekara jer mogu od mesta A do mesta B u ovom kraju, kao i do Leskovca do Vučja i obrnuto, da stignu samo peške , ako ne poseduju svoj automobil.

Na sve ovo gradske vlasti ćute mesecima i tako aktivno učestvuju u nezakonitom naplaćivanju veće cene karte za prevoz ali i diskriminaciji sopstvenih sugrađana, od čijih para primaju plate da rade svoj posao.

I uvek otvorneo pitanje, ko će da plaća kazne i nadoknadi načinjene štete ako se neko od ljudi kojima se već sedma emseci nezakonito naplaćuje skuplja autobuska karta, odluči da tuži?

Oće ponovo štetu d aplaćaju ti isti građani jer će da je “pokrije” novca iz budžeta koji oni pune.

I, pitanje za gradske većnike i ostale, cenu kog gradskog prevoza su povećali kada u Leskovcu NE POSTOJI gradski prevoz?

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare