Čak 17% studenata bilo je izloženo seksualnom nasilju na fakultetim

NIŠ-LESKOVAC-VRANJE-BEOGRAD

Čak 17% studenata bilo je izloženo seksualnom nasilju na fakultetima, dok 27,6% zna nekoga među kolegama ko je proživeo ovu vrstu nasilja. Više od jednom, susret sa seksualnim uznemiravanjem na fakultetu, doživelo je 78,7%.Viktimolosko društvo Srbije (VDS), 1. jula ove godine, završiće dvogodišnje istraživanje koje su sproveli na uzorku od 1597 studenata sa 6 različitih Univerziteta u Srbiji. Istraživanje koje će, prema rečima direktorke Jasmine Nikolić, biti javno dostupno već sredinom jula ove godine, tiče se seksualnog nasilja na fakultetima u Srbiji.

Studentkinje i studenti koji su učestvovali u ovom projketu VDS-a bili su na trećoj, odnosno na četvrtoj godini studija. Većinu od 89,3% (242) ispitanika koji su preživeli seksualno nasilje na fakultetu čine studentkinje, dok je 10,7% (29) studenata takođe potvrdilo da je preživelo ovaj oblik nasilja.

Seksualno nasilje, prema ovom istraživanju, najčešće predstavlja verbalno seksualno uznemiravanje, ali ne izostaju ni seksualno uznemiravanje fizičkim putem, kao ni ono putem savremenih tehnologija. Iako su seksualni nasilnici najčešće sami studenti na više fakulteta broj izvršilaca koji predstavljaju deo nastavnog osoblja jednak je ili veći.

Tokom gostovanja na RTS-u , bivša rektorka Beogradskog Univerziteta Ivanka Popović rekla je da su „rezultati istraživanja uznemirujući, ali da je dobro što smo počeli da govorimo o nekim stvarima o kojima smo predugo ćutali“.

Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, gostujući na istoj televiziji na ovu temu izjavila je da „ovo vidi kao uspeh našeg društva, što su žene i devojke odlučile da progovore, jer to nije jednostavno i sad je na nama da ih podržimo i od naše reakcije zavisi budućnost“.

Isidora Terzić

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare