Gradski štab za vanredne situacije zasedao bez prisustva medija, naložili nove mere


LESKOVAC

Gradski štab za vanredne situacije Grada Leskovca danas je održao 34. sednicu kojom je predsedavao komandant Štaba Goran Cvetanović.

Ovog puta sednica je beila bez prosustva medija koji su u vreme vanrednog stanja redovno pozivani na ovakve dogadjaje.

V.d. direktora Zavoda za javno zdravlje Leskovac dr Aleksandra Nikolić je rekla da je u poslednjoj nedelji registrovano ukupno 97 novoobolelih od zarazne bolesti Kovid 19 na teritoriji grada Leskovca.

Imajući u vidu da Leskovac poslednjih dana beleži povećanje broja obolelih Zavod za javno zdravlje je Gradskom štabu za vanredne situacije dao predlog i preporuke da se usvoje sledeće mere, koje su već usvojene na republičkom nivou, a sve u cilju sprečavanja daljeg širenja virusa korona i to:

Obavezno nošenje zaštitinih maski u svim zatvorenim prostorijama, naročito u svim javnim institucijama.
Pojačana dezinfekcija javnih površina posebno oko zdravstvenih ustanova i da JKP Komunalac koje je zaduženo za obavljanje ovih poslova, svakodnevno izveštava ZZJZ kako bi ova ustanova mogla da daje svakodnevne preporuke da bi dezinfekcija bila adekvatna.
Dr Nikolić je dodala da je u Kovid bolnici u Leskovcu trenutno hospitalizovano 55 pacijenata i naglasila da se lica obolela od korona virusa sa lakšom kliničkom slikom ne hospitalizuju u zdravstvenim ustanovama već da se upućuju na kućno lečenje uz naloženu izolaciju i zdravstveni nadzor.

Gradski štab za vanredne situacije grada Leskovca danas je usvojio preporuke i instrukcije Zavoda za javno zdravlje Leskovac uz napomenu da će svoje odluke usaglašavati sa odlukama republičkog Štaba.

Na današnjoj sednici je načelnik Jablaničkog upravnog okruga Miloš Ćirić i obavestio prisutne da je Ministarstvo zdravlja Republike Srbije uputilo zvanično obaveštenje u kojem su iznete preporuke i mere kojih bi trebalo da se pridržavaju svi građani, a posebno državni službenici.

To su mere poput nošenja maski u javnom prevozu, prodavnicama, tržnim centrima, izbegavanje okupljanja u zatvorenim prostorima, redovno pranje ruku toplom vodom i sapunom, poštovanje fizičke distance od minimum jednog metra, izbegavanje fizičkih kontakata. Osnovni cilj ovih i preventivnih mera u daljem tekstu je smanjivanje mogućnosti daljeg širenja zarazne bolesti Kovid-19.

Obavezno korišćenje dezobarijera na ulazima i merenje telesne temperature.
NIKO ne sme ući u zgradu sa povišenom telesnom temperaturom (iznad 37).
Obavezna dezinfekcija ruku pri ulasku u zgradu.
Obavezno nošenje maski u hodnicima, na sastancima i prilikom ulaska u zgradu.
Preporuka je da se ne koriste zajedničke prostorije za ishranu.
Redovno provetravanje prostorija i po mogućnosti dezinfekcija radnih površina (telefoni, tastature, radni stolovi).
Potrebno je omogućiti da se okupljanje više ljudi u istoj kancelariji radi održavanja sastanaka ograniči na neophodni minimum tj. da na sastancima koji se održavaju fizičkim prisustvom bude što manje ljudi, odnosno da se sastanci održavaju korišćenjem informaciono-komunikacionionih sredstava.
Radnu aktivnost koja zahteva stalnu komunikaciju sa zaposlenima, timski rad i grupne susrete sa strankama/učesnicima nekog sastanka organizovati tako da se primenjuju sledeće mere, i to:
a. obavezno izbegavati rukovanje i druge oblike neposrednog kontakta prilikom službenih susreta;

b. obavezno nošenje zaštitnih maski svih učesnika susreta;

v. obavezno ograničiti broj prisutnih osoba na grupnim službenim sastancima na taj način da se obezbedi fizička distanca između učesnika;

g. za sastanke obavezno koristiti veće prostorije kako bi se između učesnika omogućila fizička distanca;

d. ograničiti vreme trajanja sastanka;

đ. na sastanku obavezno služiti flaširanu vodu bez čaše ili sa jednokratom ambalažom.

Da se da prednost komunikaciji putem telefona, interneta, konferencijskih poziva itd.
Da se u zavisnosti od vrste poslova, informacije i preporuke nadležnih organa i pretpostavljenih prate putem dostupnih, zvaničnih izvora informisanja.
Zaposleni (bez obzira da li je određeno, neodređeno vreme, ili drugi osnov radnog angažovanja) dužan je da, ukoliko u toku radnog vremena oseti bilo koje simptome respiratorne infekcije (kašalj, malaksalost, subjektivni osećaj povećane telesne temperature) se bez odlaganja javi neposrednom rukovodiocu i da ode na testiranje na prisustvo virusa i da se ne vraća na posao dok ne dobije rezultate.
Ukoliko zaposleni dobije simptome van radnog vremena, dužan je da o tome obavesti neposrednog rukovodioca, ostane kod kuće i da se testira, a dalje ponašanje zavisi od rezultata testa.
Zaposleni je dužan da obavesti neposrednog rukovodioca i ukoliko je neko od članova njenog/njegovog domaćinstva pozitivan na virus, a dužan je da ostane kod kuće i da se testira, a dalje ponašanje zavisi od rezultata testa i zdravstvenog stanja člana domaćinstva.
Zaposleni čiji je test pozitivan, a nema simptome, ostaje u kućnoj izolaciji 14 dana.
Svi kontakti zaposlenog koji je dobio pozitivan test (kontakt u smislu preventivnih mera je duži zajednički boravak u istoj prostoriji, bez maske) se testiraju, a dok ne dobiju rezultate ostaju kod kuće. Ukoliko imaju negativne rezultate testa mogu da se vrate na posao, a ukoliko su rezultati testa pozitivni ostaju kod kuće 14 dana, ukoliko nemaju simptome.
Preporučuje se zaposlenima da tokom obavljanja radnih obaveza komunikaciju sprovode u što je moguće većoj meri korišćenjem telefona i električne pošte uz izbegavanje neposrednog kontakta sa drugim zaposlenima i strankama.
Naročito se ističe potreba društvene odgovornosti svakog pojedinca i lično poštovanje svih mera prevencije, objavljeno je na sajtu grada.

Prati
Obavesti me o
guest

3 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Sremac
Sremac
3 godine pre

Poštovani novinari redakcije Jugpres, zaboraviste da nas izveštavate o radovima na čuvenom gradskom trgu – dokle se stalo, jel potpisan već taj aneks za produženje, ima li problema i koji su problemi, zašto mašine stoje…?

Sirotinja u glavu
Sirotinja u glavu
3 godine pre

Sram vas bre bilo mediokriteti. Pa svake noći su proslave kod BAVKU !! u Safari, San marko … ne poštuje se apsolutno ništa, jutros su osmaci otišli na ekskurzije “PREKO BAVKU”, a jula će srednjoškolci. Ništa nije otkazano. Diskoteka kuća ima rezervacije 10 narednih vikenda … Kako vas bre nije sramota debili snishodljivi, pa da se jedan javio da iznese primedbe. Samo se nadam da će vas Leskovac zaboraviti i kazniti za bezočno podrepaštvo !!!!

Milena
Milena
3 godine pre

Nista ne radi krizni stab. Ni kedna ustanova u gradu ne radi kako treba.