Vredne donacije koje će služiti gradjanima Niša i cele Srbije

NIŠ

 Zahvaljujući ambasadi SAD, ambasadoru Godfriju, kao i našim prijateljima iz Komande američke vojske za Evropu, naš grad Niš i Niški okrug u poslednjih godinu dana dobili su donacije u vrednosti od preko tri miliona dolara koje će značajno unaprediti naš zdravstveni sistem, pomoći uvodjenje brojnih dijagnostičkih metoda koje se do sada nisu radile ni u Nišu a mnoge se nisu radile ni u Srbiji,  ali i obezbediti nove i bolje uslove osobama sa smetnajma u razvoju koje borave u ustanovi „Mara“, bolesnicima koji se leče u Specijalnoj psihijatrijskoj bolnici u Gornjoj Toponici kao i učenicima škole u Svrljigu, kaže profesor dr Dragan Milić, direktor Klinike za kardiohirurgiju KC Niš.

On je sa profesorom dr Bratislavom Tiodorovićem prisustvovao prijemu  kod ambasadora SAD u Srbiji  Entoni Godfria i njegove supruge Ane, povodom obeležavanja Dana nezavisnosti 4. jula.

                   Sumirajuci donacije koje su stigle Milić kaže da je zahvaljujuci njima rekonstruisana škola u  Svrljigu, donacijaja je vredna 600 000 dolara.

Završen je tender i uskoro se očekuje početak gradjevinskih radova na rekonstrukciji  zgrade u Specijalnoj psihijatrijskoj bolnici u Gornjoj Toponici i ta donacija je vredna 500 000 dolara. U narednih nekoliko meseci se očekuje raspisivanje tendera  za kompletnu rekonstrukciju  i izgradnju objekta ustanove Mara u Nišu gde borave osobe sa posebnim potrebama koje imaju smetnje u razvoju.

Vrednost radova je 600. 000 dolara i obuhvatiće dogradnju još jednog sprata i rekonstrukciju već postojećeg objekta.

                     “Obezbedjivanje opreme i aparata za Kliniku za kardiohirurgiju KC Niš. Vrednost nabavljene opreme, koja je isporučena prošle godine i koja se već koristi u operacionim salama u kojima je operisano do sada više od 1000 bolesnika vredna je oko 500 000 dolara”, kaže dr Dragan Milić. “Nabavljena je i Real-Time PCR mašina i prateća opremaa za laboratoriju „Douglas Dold“ koja se nalazi u Klinici za kardiohirurgiju KC Niš. Na ovoj mašini tokom poslednjih meseci uradjeno je na hiljade analiza na prisustvo Covid-19 infekcije. Vrednost donacije je 100. 000 dolara a mašina je predata na korišćenje novembra meseca 2019.godine”, kaže Milić i dodaje

”  U toku je i nabavka najsavremenije opreme za genetska istraživanja za laboratoriju „John Frothingham“ koja će se nalaziti na Medicinskom fakultetu u Nišu i koja će biti svakako najopremljenija laboratorija na Balkanu. Jedna od najboljih u Evropi. Vrednost donacije sa pratećom opremom je oko 700 000 dolara. Laboratorija ce biti otvorena u septebru”.

                 “Moćne i vredne donacije koje će služiti gradjanima Niša i cele Srbije”, zakljucuje dr Milić.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare