Gradski park u Vranju: Šta će da ostane posle “rekonstrukcije”?

VRANJE

U Vranju postoji pet parkova ukupne površine od oko 36.200 kvadrata. Najveći je Gradski park ili „Park šumica“ koji zauzima površinu od   oko 20. 000 kvadratnih metara. Ubraja se u jedan od najstarijih u Srbiji i nalazi se u centru grada.

Ova oaza zelenila uskoro će doživeti veliku rekonstrukciju. Projektanska kuća „Kapa“ iz Niša već je uradila predlog idejnog rešenja budućeg izgleda.

Planirana je kompletna rekonstrukcija pešačkih staza trajnim materijalima otpornim na habanje, kao što su kamen, štampani beton ili granit,, potpuno renoviranje postojećeg i izgradnja novih dečjih igrališta, a jedna od novina bi trebalo da bude muzički paviljon.

Predviđeno je i postavljanje ograde, uvođenje nove rasvete i postavljanje mobilijara, dok bi u  centralnom delu Gradskog parka bila izgrađena fontana u baroknom stilu ispred spomenika Borisava Stankovića.

Namera gradske vlasti je da ceo park ogradi zidom i da ima ogradu od kovanog gvožđa sa pet većih i manjih kapija, čime bi bio zatvoren veliki broj nepredviđenih bočnih ulaza u park.

Planirano je da se zelene površine dodatno obogatite zelenilom, da se  obnove postojeći i formiraju novi travnjaci na ogoljenim delovima nastalim usled intenzivnog korišćenja i velike frekventnosti. Pod zelenilom bilo bi 66 odsto ukupne površine, koliko je i sada.

„Iz parka bila bi uklonjena trula stabla i na njihova mesta posađena nova. To će utvrditi stručnjaci JP „Komrad“ koje je zaduženo za održavanje parka. Površina pod zelenilom ostaće ista. Predviđena je i sadnja cveća i ukrasnog bilja“, tvrdi glavni gradski urbanista Jelena Marković.

Ako tako bude onda sve pohvale za najavljenu rekonstrukciju Gradskog parka. Ali fotografije idejnog rešenja ne pokazuju to. Na njima se ne vidi toliko zelenila. Naprotiv utisak je da se veći deo parka pretvara u beton. To bi bila prava katastrofa, jer parkovi su zamišljeni kao adekvatni prostori za šetnju i opuštanje u prirodnom ambijentu koga čine zelenilo, cveće i eventualno neki drugi sadrzaji.

Za rekonstrukciju Gradskog parka u Vranju predviđena su 134 miliona dinara.

U Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija u Beogradu, potpisan je ugovor između grada Vranja i ministarstva o realizaciji projekta „Rekonstrukcija gradskog parka u Vranju“. Ugovor je u ime Grada Vranja potpisao gradski većnik za turizam Mića Mladenović

Na osnovu ugovora ministarstvo se obavezuje da finansira prvu fazu projekta u visini od 30 miliona dinara, dok će Grad Vranje obezbediti 13 miliona.

Kako je predviđeno projektom, sredstva su namenjena za izradu kompletnih podzemnih instalacija, popločavanje trotoara, izradu postamenta kod spomenika Bori Stankoviću i Muzičkog paviljona.

Uskoro kreće postupak javne nabavke, nakon čega će početi i radovi na uređenju Gradskog parka.

3
Ostavite komentar

avatar
2 Tema komentara
1 Odgovori na temu
0 Pratioci
 
Najvise reakcija na komentar
Najvaznija tema
3 Autor komentara
IvanPedjaНикола Стојиљковић Skorasni komentari autora
  Prati  
Najnoviji Najstariji Najviše glasova
Obavesti me o
Ivan
Gost
Ivan

Unistice i ono malo drveca sto je ostalo ! Tuga !!!!

Никола Стојиљковић
Gost
Никола Стојиљковић

Готово 60 година заједно са другим грађанима сопственим ногама просецам кроз парк дијагоналну стазу вођен логиком најкраће путне дистанце. Када је парк уређиван пре око стотинак година неки “интелигент” је осмислио кривудаве стазе по којима ће докони бесциљно шетати. Асфалтирање стаза је урађено без исправке овог апсурда, народ је и даље пролазио по дијагонали демонстрирајући своју снагу да може савладати све препреке, свеже засејану траву, па и блато.
Више пута сам код руководства ЈШКП тражио уређење “народне стазе”, али без успеха.
Сада је крајње време да се реконструкцијом пшарка ова стаза уреди и парк намени не само доконима него и ужурбаним пролазницима којих је по мом уверењу многоструко више.

Pedja
Gost
Pedja

Onda najbolje da se celokupna povrsina parka asfaltira,i onda svi mozemo koristiti sopstvene logike najkrace putne distance.Koliko ste samo puta uneli blato i pesak u sopstvene domove i radna mesta na koja ste toliko zurili zarad dva tri metra kraceg puta.Da ne govorim o estetici travnjaka koji je ispresecan “narodnim stazama”
Sta kod da urade sa ovim parkom on ce uvek biti pun smeca koje cemo mi i nasa deca tu da bace.