GRADSKI PARK ILI GRADSKI TRG

LESKOVAC

(Nova Naša reč)

Piše mr Miroslav Zdravković

Vreli julski dani i sparne noći kao da se susreću, utrkuju, sudaraju i dopunjuju sa žustrom, žestokom i žučnom raspravom pojedinaca i grupa poznanika i prijatelja o tome šta se to čini sa centralnim gradskim parkom.

Jutarnje kafe dokonih komšinica i komšija, slučajni susreti poznanika na ulici i kancelariji, na radnim mestima i u prodavnicama počinju i završavaju se: „Šta se ovo dešava sa zelenilom i zelenim površinama u gradu? Kome je to palo na pamet da uništi gradski park, da umesto trave, cveća i drveća zaseje betonske ploče, asvalt i kamenje, da uništi pluća grada?“

Mnogi pojedinci koji su učestvovali u izgradnji centralnog gradskog parka od ideja i idejnih rešenja, generalnog i detaljnog urbanističkog plana grada, pa sve do detaljnog rasporeda svakog dela parka i njegove funkcije postavljaju ova pitanja.

Jedan broj ljudi, valjda zato što je park građen i izgrađen u vreme kada sam bio predsednik Skupštine opštine Leskovac (1982-1983.) tražio je od mene da obavim razgovore sa nadležnim u gradu. Sem usputnih razgovora sa predstavnicima lokalne vlasti i to u susretima povodom drugih događaja, nisam mogao da obavim ni jedan organizovani razgovor povodom sudbine centralnog gradskog parka, navodno zbog velike prezauzetosti i preokupiranosti lokalne vlasti drugim vrlo značajnim pitanjima za građane Leskovca.

Iz ovih usputnih razgovora nadam se da su iskreni i pouzdani, saznao sam da o sudbini centralnog gradskog parka nije raspravljala Skupština grada čija je to ustavna i zakonska nadležnost. Međutim, saznao sam da navodno postoje tri projekta koji u osnovi suštinski menjaju sadržinu i funkciju prostora na kojemu se sada nalazi centralni gradski park. Naime, prema sva tri projekta centralni gradski park se pretvara u centralni gradski trg.

Ako je to tako, onda su oni koji park pretvaraju u trg dužni da odgovore javnosti, građanima i biračima kako je moguće da se to učini bez njihovog demokratskog izjašnjavanja i bez odluke Skupštine grada kao najvišeg zakonskog tela na nivou grada za ovu grupu pitanja.

U međuvremenu, imao sam priliku da na TV Leskovac čujem nekakvo objašnjenje čoveka, valjda iz urbanističke službe, jer mu nisam zapamtio ni ime ni funkciju, možda mojom krivicom, kako pominje trg, a ne park, kako će se sadržaju sadašnjeg park praktično ili uništiti, ili dislocirati. Uništavaju se travnjaci, cvetne leje, ružičnjaci, drveće, a dislociraju se spomenici, skulpture, biste i fontana. Na mesto njih, kako sam razumeo, stavljaju se betonske ploče i nekakvi novi ugostiteljski objekti.

Slobodan sam i kvalifikovan da kažem da je ovaj centralni gradski park izgrađen kao rezultat demokratskog izjašnjavanja svih birača i građana Leskovca na zborovima birača u svim mesnim zajednicama grada prilikom usvajanja generalnog i detaljnog urbanističkog plana grada Leskovca, posebno birača mesnih zajednica „Centar“ i „Pane Đukić“.

Lično sam kao predsednik Skupštine opštine Leskovac, na zahtev birača, građana i članova  i rukovodstva podružnica socijalističkog saveza radnog naroda kao opšteg demokratskog fronta prisustvovao na više od dvadesetak zborova, sastanaka, razgovora i stručnih konsultacija i razjašnjenja u mesnim zajednicama „Centar“ i „Pane Đukić“.

Podsetio bih one koji pamte taj period, a one koji su rođeni kasnije upoznao bih da se pitanja uređenja grada nisu mogla i nisu smela da stave na dnevni red Skupštine opštine ili dnevni red bilo koje društveno-političke organizacije bez prethodnog demokratskog izjašnjavanja birača i građana u mesnim zajednicama.

Kako je moguće da se danas odlučuje bez prethodnog izjašnjavanja birača i građana, bez učešća onih na koje se te odluke odnose i proizvode pozitivne ili negativne posledice.

Podsetio bih sve one, čija su usta puna reči „demokratija“ i koji su uobrazili da demokratija počinje i završava se sa njima, da je osnovno demokratsko pravilo da niko kao pojedinac, ili neka interesna grupa, nema pravo da odlučuje u ime ili umesto ogromne većine, u ime, ili umesto onih na koje se to odlučivanje odnosi.

U ovom konkretnom slučaju, gospodo iz lokalne samouprave, dužni ste da pitanje pretvaranja centralnog gradskog parka u centralni gradski trg stavite na javnu demokratsku raspravu, da čujete mišljenja i predloge građana, pa da tek onda donosite konačne odluke.

4 Komentara na "GRADSKI PARK ILI GRADSKI TRG"

 1. Centralni gradski park je nastao kao rezultat sistematskog unistenja starog gradskog jezgra kome je i doticni gospodin kumovao. Ne verujem da je bas bilo toliko demokratski i sa javnom raspravom organizovano uredjenje gradskog jezgra u to vreme i srusiti velik broj kuca i objekata da bi se posejala trava i par betonskih staza…

  Inace se slazem da je neophodna javna rasprava.

 2. šta kaže gradski urbanista | 22 Jula, 2015 at 9:25 pm | Komentariši

  Gospodine Zdravkovicću, a da li ste pitali gospodju urbanistkinju, koliko je ona bila uključena u urbanizovanje našeg grada i koji su njeni stavovi, poklapaju li se sa gradskim dešavanjima po pitanju parka ili trga? Mislim da tako važna mesta i postoje da sa njih idu odluke poput ove, a ne da zaobilaze urbanistu ili on, u našem slučaju ona, da ćuti. Ćutanje je zlato, ali izgleda još jedna funkcija bez funkcionalnosti, a dobro plaćena. Za ćutanje izgleda?

 3. Kako je moguće? Danas je sve moguće. Moguće je i da bilo ko sam sam sebe ovlasti, bez prethodnog izjašnjavanja članova DS, da godinama radi na urušavanju rejtinga stranke.

 4. Aplauz za gospodina Zdravkovića (ili druga, kako mu volja).

  Apsolutno civilizovano, demokratski i sa punim pravom je postavio pitanje: “Kako je moguće da se danas odlučuje bez prethodnog izjašnjavanja birača i građana, bez učešća onih na koje se te odluke odnose i proizvode pozitivne ili negativne posledice.”

  Na kraju on savetuje, mada će neki taj savet verovatno shvatiti kao upozorenje: “U ovom konkretnom slučaju, gospodo iz lokalne samouprave, dužni ste da pitanje pretvaranja centralnog gradskog parka u centralni gradski trg stavite na javnu demokratsku raspravu, da čujete mišljenja i predloge građana, pa da tek onda donosite konačne odluke.”

  Nadam se da će na adresi, kojoj se uvaženi gospodin Zdravković ovim putem obratio, konačno shvatiti da su preterali i da je krajnje vreme da uvaže poruke javnosti Ako ni zbog čega drugog, a onda bar zato što u budućem periodu, te poruke neće biti saopštavane na ovako uljudan i korektan način.

  A možda oni to u svoj svojoj bezobzirnoj usiljenosti, ne mogu ili što je još verovatnije, ne žele da shvate?!

Ostavite komentar