KRSTIĆ : VEĆINA ROMKINJA PRVOROTKI ISPOD 14 GODINA

LESKOVAC

Načelnik Službe ginekologije leskovačke Opšte bolnice dr Dragan Krstić rekao je večeras na tribini „Prerana udaja, ženidba i rađanje maloletnih osoba“ da je  većina prvorotki u romskoj populaciji ispod 14 godina.

“Iz svog tridesetogodišnjeg iskustva u radu na ginekologiji  primećujem  da Romkinje počinju sve ranije da rađaju i to u biološkom maksimumu, gde dolazi do trudnoće u trinaestoj godini. Tendencija ranog stupanja u intimne odnose i sklapanja brakova je dovela do toga da je većina prvorotki u romskoj populaciji ispod 14 godina”, rekao je Krstić koji je upozorio  da je naučno dokazano da na taj način Romkinje znatno pogoršavaju svoje zdravlje I dodao da  takvo seksualno ponašanje “nije u skladu sa moralom i normama koje vladaju u Evropi, a ni sa zakonom”.

Krstić je rekao da je cilj ovih tribina da sve prisutniji trend u Srbiji  da  jedna kategorija žena rađa sve kasnije, a druga sve ranije, a da se  beleži  pad  u periodu koji je najidealniji za rađanje.

“To nije dobro jer takvo rađanje nosi velike posledice po zdravlje žene, a i tako rođene dece. Dalje, ako žena rodi 21, 22 godine, onda ima vremena da rodi još neko dete, dok sa, na primer 35 više nema šanse. U slučajevima porođaja sa 13 ili 14 godina, onda imamo zdravstvenih problema, životni vek je kratak, ta deca najčešće ne završavaju školu što se rezultuje i kao društveni problem. Ova tendencija izaziva i demografski problem koji će nam se na duže staze obiti o glavu”, upozorio je Krstić na tribini održanoj u Domu kulture Roma u Leskovcu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare