Gradski budžet, otpisana potraživanja i vodovodne mere

LESKOVAC

Na 45. sednici Gradskog veća usvojen je predlog o izmeni postojeće Odluke o vodovodu i kanalizaciji. Predstavnik javnog preduzeća “Vodovod”, Staniša Ristić naglasio je da je potrebno da se vodovodni šaht izgradi na javnoj površini, na trotoaru ili da bude postavljen unutar objekta, s tim da se “Vodovodu” dozvoli da ugradi ventil na javnoj površini i na taj način spreče potencijalne havarije.

“Do sada nije postojala takva mogućnost, pa smo morali da čekamo vlasnika objekta, ukoliko on nije bio tu”, rekao je Ristić podsećajući se poplave koja se nedavno dogodila iza Robne kuće.

Izmenom Odluke o vodovodu i kanalizaciji menja se i član 7 koji predvidja, kako kaže Ristić, da svaka izgradjena gradjevinska parcela po pravilu ima poseban vodovodni priključak.

“Svaki naš korisnik ima poseban vodovodni priključak i koliko izvrši potrošnju vode, toliko i plati. Praksa je pokazala da kako su se objekti gradili, da na jedan priključak idu 3 ili 4 korisnika”, dodao je Ristić.

On kaže da je bilo i situacija kada “Vodovod” nije mogao da izvrši očitavanje vode i po godinu dana, jer nisu mogli da pronadju vlasnika.

“Da se to ne bi desilo, ubacili smo stav da ako u roku od 6 meseci ne možemo da izvršimo očitavanje vodomera, da nam se onda dozvoli da uz saglasnost korisnika ugradimo vodomer na daljinsko učitavanje ili ventil na javnoj površini”, objašnjava Ristić koji smatra da stambeni i višespratni objekti bi trebalo da imaju zaseban vodomer.

Kako navodi, preduzeće “Vodovod” vrlo često ima problema i sa korisnicima koji ih ne obaveštavaju o promeni adrese u pisanoj formi, kako zakon nalaže i u tom slučaju račun se dostavlja na prvobitnu adresu.

Tokom sednice usvojena je i odluka o otpisu potraživanja grada Leskovca prema Privrednom društvu za gradjenje, remont i održavanje pruga “ZGOP” Novi Sad u iznosu od 4.351.252 dinara u skladu sa zaključkom vlade koji navodi da su državni poverioci dužni da subjektu privatizacije otpišu dug iz poslednje poslovne godine, ukoliko se u postupku privatizacije proda kapital privatizovanog subjekta.

 

Takodje, usvojena je i odluka o otpisu potraživanja u iznosu od 572.309 dinara prema subjektu privatizacije “Mostogradnja” iz Beograda, kao i saglasnost da Leskovac konvertuje potraživanja prema pomenutom preduzeću u trajni kapital subjekta privatizacije u iznosu od 7.386.750 dinara.

Na sednici je predstavljen i izveštaj o izvršenju odluke o budžetu grada Leskovca od 1. januara do 30. juna.

Šef Odeljenja za finansije, Dalibor Tričković izneo je šestomesečni izveštaj gde su ostvareni prihodi, primanja i preneta neutrošena sredstva u iznosu od 1.614.225.863 dinara ili 36,2 odsto, dok je izvršenje izdataka i rashoda 1.557.000.000 dinara.

“U prvih 6 meseci 2017. godine isplatili smo šest i po plata i smanjili kašnjenje koje imamo. Tačnu analizu znaćemo krajem septembra, da li u drugoj polovini možemo da isplatimo još 6 plata, kako bi ovu godinu završili sa 12,5 isplaćenih plata”, kaže Tričković.

Komentarišući izveštaj, gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović rekao je da je Leskovac pre nekoliko godina imao deficit od 12 odsto i da su ove godine uspeli da dodju do 3,69 odsto.

“Cilj nam je da u narednom periodu to spustimo na ispod 2 odsto”, zaključio je Cvetanović.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare