Gradska opština Medijana u bordu direktora AVEC-a

NIŠ

Od 4. do 8. aprila u jednom od najstarijih gradova na Malti, Birgu, održana je generalna Skupština gradova sa bogatim istorijskim nasleđem – AVEC, čiji je dugogodišnji član GO Medijana.

Predsednik Milan Krstić ponudio je da Medijana bude domaćin generalne Skupštine AVEC-a u 2018. godini, što je uslovno prihvaćeno, a konačna odluka biće doneta u oktobru.

Ovom prilikom potpisan je sporazum o saradnji potpisan između GO Medijana i SKIC na Malti.

GO Medijana vraćena je u bord direktora gde se nalazila od osnivanja asocijacije. Predsednik GO Medijana Milan Krstić postao je stalni član borda direktora AVEC-a i nacionalni koordinator AVEC-a za sve članice ove asocijacije iz Srbije.

U Birgu je nakon generalne skupštine održan i sastanak borda direktora kojem su prisustvovali predsednik GO Medijana Milan Krstić i član Veća GO Medijana resorno zadužen za kulturu Vladimir Đorđević.

Kao veoma uspešnu, posebno je istakao posetu predsednika AVEC-a Kristijana Morisara Nišu i GO Medijana kada su njegovi domaćini bili predsednik Skupštine Grada Niša Rade Rajković i član Veća GO Medijana Vladimir Đorđević. Tom prilikom su pokrenuta pitanja funkcionalnog unapređenja rada AVEC-a u smislu aktivnijeg učešća asocijacije u evropskim projektima i privlačenju novca iz evropskih fondova za realizaciju konkretnih projekata, kako na implementaciji QUALICITIES standarda.

Predsednik GO Medijana je članove borda direktora izvestio i o sastanku koji je prošlog meseca u Nišu organizovala Stalna konferencija opština i gradova sa predstavnicima svih članica AVEC-a u Srbiji kojem su prisustvovali i predstavnici Ambasade Francuske u Srbiji, koja je finansirala projekat popularizacije AVEC asocijacije u Srbiji. Posebna pažnja poklonjena je implementaciji QUALICITIES standarda u gradovima u Srbiji, čime bi se poboljšala turistička atraktivnost kulturno istorijskog nasleđa u gradovima članicama AVEC-a.

Predsednik GO Medijana preložio je izmene u funkcionalnom i organizacionom unapređenju asocijacije AVEC u dva paralelna pravca delovanja. Prvi pravac bi i dalje bio ekspertskog karaktera, a drugi bi morao da se orijentiše ka aktivnijem učešću asocijacije u evropskim projektima i privlačenju novca iz evropskih fondova za konkretnu realizaciju projekata iz oblasti delovanja AVEC-a.

-Jedino ovakvom politikom AVEC može da privuče nove članice, ali i da obezbedi samoodrživost. Bez novca iz evropskih fondova eksperti jednostavno neće imati mogućnost da realizuju svoje projekte, a članice AVEC-a neće videti konkretan benifit od članstva u asocijaciji, istakao je Krstić.. Usvojen je predlog predsednika GO Medijana da se u periodu između dva zasedanja borda direktora preduzmu sve aktivnosti potrebne za unapređenje organizacione strukture AVEC-a.

Generalnoj skupštini su pored predstavnika GO Medijana prisustvovali i predstavnici Malte, Bele Palanke, Grada Niša, Mađarske, Španije,Maroka, Tunisa i Portugala.

Posetu Malti predstavnici GO Medijana su iskoristili i da uspostave aktivniju saradnju sa Kulturno informacionim centrom Srbije na Malti. Predsednika GO Medijana Milana Krstića i člana Veća GO Medijana resorno zaduženog za kulturu Vladimira Đorđevića direktor SKIC Malta, Boban Jovanović, upoznao je sa činjenicama vezanim za aktivnosti srpskog Centra, oblastima delovanja, ali i činjenicama vezanim za život i rad srpske zajednice na Malti koja u ovom trenutku broji preko 40.000 naših sunarodnika.

Saradnja bi trebalo da se odvija i kroz konkretne aktivnosti razmene kulturnih sadržaja, promociji srpske kulture na Malti kao I uspostavljanju stabilnijih veza između lokalnih samouprava i na privrednom planu i polju turizma i turističke razmene.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare