Gradonačelnik optužio opoziciju da njihove diskusije o izveštaju revizora “vode ka haosu”

LESKOVAC

O devet tačaka dnevnog reda, vezano za izveštaje o radu gradskih uprava za 2016. godinu, odbornici su  danas vodili objedinjenu raspravu.

Šef odborničke grupe SDS Nebojša Cakić najviše primedbi imao je na rad Gradske uprave za društvne delatnosti. On je ukazao na to da ova uprava ne vrši kontrolu isplate jednokratne novčane pomoći, ocenio je da je izveštaj ove uprave neistiniti , kao i da uprava ne radi dobro svoj posao. Načelnica Suzana Stanković Ilić je odgovorila da je nemoguće da ova uprava posećuje korisinike jednokratne pomoći radi kontrole, već se jedina kotrola vrši preko spiskova Centra za socijalni rad.

Cakić se kritički osvrnuo i na konkurs za informisanje u 2015. godini, ukazao na nedostatke i upitao neće li se to isto desiti i sa konkursom za 2016, što može dovesti do toga da konkurs bude oboren, a ceh će plaćati svi građani Leskovca preko sudskih troškova. On je zatražio da nosioci projekta u oblasti kulture, sporta i informisanja, koji nisu podneli komletne izveštaje o relizaicji projekta, vrate novac, kao i da u ubduće takvi mediji i organizacije nemaju prava da konkurišu novim projektima.

Što se tiče izveštaja o radu Gradske uprave za privredu, ideju o otvaranju rudnika u podnožju Kukavice ocenio je nerelanom. Odobnička grupa SDS imala je primedbu i na način trošenja sredstava dobijenih od naknade za korišćenje šume i šumskog zemljišta. Po njihovom mišljenju, najveći deo sredstva trebalo bi da se koristi za pošumljavanja, za šta je inače predviđeno 10 posto naknade, a 90 posto za uređenje šumskih puteva, dok bi odnos trebalo da bude obrnut, jer se na ovaj način uređuju putevi koji omogućavaju pustošenje naših šuma.

Nenad Zdravković, odbornik SDS-a, pohvalio je odluku Uprave za urbanizam da „Metroparking jug“ ne može da naplaćuje parkiranje, dok ne očisti sneg sa parkirališta. On je, kao i ostali odbornici opozicije, govorio o primedbama koje je DRI izrekla na račun rada gradskih uprava. Zdravković je upitao na osnovu kojih kriterijuma  i pravilnika komunalna policija vrši kontrolu rada ugostiteljskih objekata (uz izraženu sumnju  da je sponzorstvo vladajućoj stranci glavni kriterijum), kao i to da li će prijem novih upošljenika biti po partijskoj osnovi. Ispred komunale policije odgovorila je ovlašeći izvestilac Jelana Kostić, koja je istakla da prijem novih komunalnih policajaca zasada nije u planu, i da o tome odlučuje Vlada Srbije. Ono na šta su odbornici SDS ukazali je i primedba državne revizije koja se odnosi na ugovor o zakupu prostorija koji je sklopljen sa SPS-om na neodređeno vreme, dok je predsednik ove stranke i predsednik Skupštine Aleksandar Đurović demantovao da ovakav ugovor uopšte postoji, tvrdeći da se radi o grešci.

Jelena Spirić, šefica odborničke grupe DS, između ostalog postavila je pitanje, zbog čega JP „Dom“ nije u 2015. vršio uplatu sredstava od zakupa lokala u budžet grada. Gašenjem uprava i formiranjem jedinstvene uprave gradonačelnik pokušava da prikrije svoju odgovornost, jer su to ljudi koje je on birao, istakla je Spirić.

Nebojša Cakić zatražio je da članovi komisija kod direktih i indikretnih korisnika budžeta ne dobijaju naknade za svoj rad, jer se radi o upošljenicima uprava koji već primaju plate iz budžeta. On je zatražio odgovor na pitanje zbog čega je prevoznicima u sportu umesto 20 posto obračunavan PDV u iznosu od 10 posto, i to u korist prevoznika. Bratislav Prokopović iz SDS-a zatražio je, ne ni političku ni krivičnu,  već materijalnu odgovornost onih u čijem je radu DRI uočila nepravilnosti, kao i da se oni imenuju kako bi javnost znala ko je odgovoran za prekršaje.

Opozicija je više puta ukazala na to da vladajuća većina nipodaštava primedbe DRI, kako bi umanjila odgovornost i krivicu. Gradonaček Cvetanović je ponovio da su mnoge nepravilnosti već otkonjene, ali da će problema biti na primedbe koje se odnose na evidentiranje imovine i prebacivanje po bilansima.

Šef odborničke grupe SDS Nebojša Cakić izneo je još nekoliko predloga, da se raskinu ugovori o privremenim i povremenim poslovima, kao i oni koji su doneti bez saglasnosti nadležne komisije i Vlade i da se podnese krivična prijava protiv NN lica zbog zagađivanja reke Veternice. Cakić je izrazio sumnju da se planovi generalne regulacije odnose tamo gde postoje lični interesi, postavio je pitanje šta se planira sa zgradom sajma, da li će se ona rušiti, zatražio da se vlasniku zgrade izda nalog da zgradu obezbedi, i upitao  zbog čega se na ovaj sednici postavlja samo direktor „Komunalca“, a ne i direktori ostalih javnih preduzeća i ustanova u kojima su direktori u v. d. statusu.

I O PROGRAMIMA RADA ZA 2017. GODINU OBEJEDINJENA RASPRAVA

I pored protivljenja opozicije objedinjena rasprava vođena je i o devet tačaka dnevog reda vezanih za programe i planove rada gradskih uprava, fondova i Gradskog javnog pravobranilaštva za 2017. godinu. Opozicija je reagovala što ove tačke nisu imale izvestioce, a kao odgovor na to gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović jedini je podneo izveštaj o radu Gradske uprave za skupštinske poslove i poslove Gradskog veća.

Primebde opozicje odnosile su se na one stavke na koje je primedbe izrekla i DRI.  Nenad Zdravković iz SDS-a kritikovao je rad Službe za budžetsku kontrolu, uz konstataciju da ne bi bilo toliko primedbi državnog revizora da je ona radila svoj posao kako treba. Dragoljub Živković iz iste stranke rekao je da grad Leskovac nije izvršavao naloge koje je morao da izvrši, i kao primer naveo oblast energetske efikasnosti. On je predložio da se formira sistem energetskog menadžmenta. Upravljanje gradom nije na nivou koji Leskovac zaslužuje, istakao je on.

Jelena Spirić je podsetila na „neispunjeno obećanje“ gradonačelnika da će gradski većnici Skupštini podnositi izveštaje o radu na tri meseca. On je još jednom zatražila da gradski većnici prisustvuju sednicama Skupštine, jer odbornici imaju puno pitanja za njih.

Nebojša Cakić iz SDS-a upozorio je da godišnje 75 miliona dinara odlazi na račun PWW-a, da Gradsko pravobranilašto troši novac „prema svom nahođenju“, kako stoji u izveštaju DRI, i zatražio je da se u roku od 30 dana izvrši procena predmeta koji se odnose na ujede pasa lutalica (ima ih 289) i predmeta zbog plaćanja po skalama za boravak dece u vrtićima (265), jer je procenio da će oni koji su tužili dobiti sporove, što će se sve plaćati sredstvima iz budžeta, odnosno parama svih građana. „Svako ko više greši, on napreduje, to je paradigma ove vlasti“, zaključio je Cakić.

Bilo je reči i o zagađenosti vazduha i vode u gradu, na šta je odgovore dala načelnica Gradske uprave za zaštitu životne sredine Bobana Stošić.

Posle svih ovih diskusija opozicije gradonačelnik Goran Cvetanović postavio je pitanje da li opozicija želi konstruktivne predloge, ili haos u gradu, i konstatovao da diskusije opozicije „vode ka haosu“.

Na kraju prvog dana rada devete sednice Skupštine grada, a do zaključenja našeg lista, odbornici su usvojili i Plan nabavki grada Leskovca za 2017. godinu, a sednica će biti nastavljena sutra, u četvrtak, 26. januara.

 

 

 

 

 

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare