Gradjanski front Vlasotince: Rad Štaba za vanredne situacije usporen

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

VLASOTINCE

Zbog brojih zakonskih odredbi, procedura, različitih nivoa ingerencija i dr. rad lokalnog Štaba za vanredne situacije je umnogome usporen, skoro pasivan, saopštio je danas Gradjanski front Vlasotince.

” Ovo nikako ne opravdava činjenicu da ukoliko donete mere (donete kako na republičkom tako i na lokalnom nivou) i radnje ne daju rezultate u dužem vremenskom periodu, aktvnosti treba svesti samo na svakodnevno obaveštavanje građana putem medija o broju zaraženih, dezinfekciju javnih površina i nabavku neophodnih sredstava za borbu protiv pandemije covid-19.

Polazeći od činjenice da je opština Vlasotince još 12. novembra 2020. na svojoj teritoriji uvela vanrednu situaciju (jedna od prvih opština u Srbiji) i da je do danas broj novozaraženih i broj pregleda u kovid ambulanti konstantan, a u konsultaciji sa ljudima iz oblasti zdravstva koji su na prvoj liniji borbe i samim građanima,  apelujemo na lokalni Štab za vanredne situacije:

1. Da ulože maksimalni napor kod viših nivoa vlasti kako bi se ubrzao proces dobijanja saglasnosti Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije za rad novog rendgen aparata u Domu zdravlja, kako bi isti što pre bio stavljen u funkciju.
2. Da se, shodno kapacitetima i mogućnostima Doma zdravlja Vlasotince, uvede treća smena u kovid ambulanti. (smena od 19h)
3. Da se pristupi ograđivanju Doma zdravlja ili kovid dela (privremenim panelima) kako bi se smanjila cirkulacija i mešanje kovid i nekovid pacijenata, kao i mešanje pacijenata i zdravstvenog osoblja.
4. Da se u Domu zdravlja uvede posebna telefonska linija za pacijente koji imaju simptome kovid-a kako bi se rasteretili pozivi ka službi HMP.
5. Da se reaktivira Call centar i volonterska mreža
6. Da se uvede sistem numeracije pacijenata (svaki pacijent dobija broj u trijažnom centru) i čeka svoj red za pregled u kovid ambulanti,čime bi se izbegle gužve u samoj kovid ambulanti.
7. Da se razmotri mogućnost privremenog izmeštanja kovid ambulante ili u halu SRC “Vlasina” ili u novoizgrađenu fiskulturnu salu osnovne škole “Sniša Janić” ili na neku drugu lokaciju.

Od sugrađana tražimo maksimalnu ozbiljnost i primenu svih preporučenih epidemioloških mera u svakodnevnom životu , a posebno prilikom odlaska u Dom zdravlja.
Neodgovornim ponašanjem ugrožavamo najpre sebe, a zatim i zdravstvene radnike i vrlo lako možemo doći u situaciju da neće imati ko da nas leči”, navodi se u saopštenju Građanskog fronta Vlasotince koji je član Asocijacije Građanski front

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare