Građanski front: Odluka o komunalnim taksama vrlo štetna

VLASOTINCE

Neformalna grupa Građanski front iz Vlasotinca upozorava da je odluka lokalnih vlasti u toj opštini o uvođenju novih komunalnih taksi “vrlo štetna”.

Odlukom o lokalnim komunalnim taksama Opstina Vlasotince planira da u 2019. godini uvede sledeće takse na teritoriji opštine:  

1.isticanje firme na poslovnom prostoru;
2.korišćenje reklamnih panoa, uknjučujući iisticanje i ispisivanje firme van poslovnog prostora naobjektima i prostorima koji pripadaju jedinici lokalne samouprave (kolovozi, trotoari, zelene površine, bandere i sl.)
3.držanje motornih drumskih i priključnih vozila, osim poljoprivrednih vozila i mašina;
4.korišćenje prostora na javnim površinama ili ispred poslovnih prostorija u poslovne svrhe, osim radi prodaje štampe, knjiga i drugih publikacija, proizvoda starih i umetničkih zanatai domaće radinosti;
5. držanje sredstava za igru („zabavne igre“);
6. zauzeće javne površine građevinskim materijalom i za izvođenje građevinskih radova.

“Ove dodatne namete smatramo vrlo štetnim, obzirom na to da je opština Vlasotinca jedna od opština sa najnižom prosečnom platom u okrugu. Takođe mišljenja smo da sve priče o potsticaju mladima da se bave preduzetništvom ovom nerazumnom odlukom nemaju smisla i da nanose ogromnu štetu svim privrednim subjektima u opštini posebno malim preduzetnicima.

Osim toga pozivamo lokalnu vlast, koja je projektovala u Budžetu za 2019. godinu prihode od čak 50 MILIONA dinara od ovih nameta, da svoju nesposobnost i nemogućnost da novčano podmiri sve partijski zaposlene kadrove koje je zaposlila od 2016. u javnom sektoru, ne
namiruje preko leđa običnih građana”, navodi Građanski front koji poziva lokalnu vlast da “smanji svoje troškove, broj zaposlenih po ugovoru i svoje plate”.

Građanski front je komentarisao i nedavnu donaciju Vlade Poljske Domu zdravlja u Vlasotincu.

“Vrednost donacije Vlade Poljske 2 725 eura = 321 550 dinara.

– Četvrtina automobila koji je kupio JKP Komunalac u 2018. 
– Desti deo dodatnog novca dodeljen FK Vlasina 
– Jedan račun u restoranu Gunjetinac u vreme Vinskog bala
– Petomesečna plata trećeg (po novom Statutu suvišnog) pomoćnika predsednika opštine
– Gorivo DZ koje potroši Savet za zdravstvo SNS-a jurcajući po selima
– Jedna bespovratna donacija mladim (partijski podobnim) poljoprivrednicima za povećanje nataliteta

Niti u jednom trenutku ne osporavamo značaj donacije za sve građane, ali ćemo uvek ukazati na licemeran odnos čelnika lokalne samouprave koji od ovakvih stvari prave svoju medijsku promociju”, navodi ova neformalna grupa koja je u Vlasotiuncu trenutno jedini ozbiljna kritičar lokalne vlasti.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare