Građani se sve aktivnije uključuju u uređenju Niša ali i mesta u okolini u kojima žive

NIŠ

Na osnovu četvrtog javnog Konkursa Lokalne fondacije Niš za podršku kreativnim idejama građana u Nišu, koji je raspisan 20. februara 2023. godine, u predviđenom roku za konkurisanje, do 20. marta, pristiglo je ukupno 37 predloga registrovanih i neformalnih grupa građana, sa teritorije svih pet gradskih opština u Nišu.  Konkurs je realizovala Lokalna fondacija Niš, u partnerstvu sa Naučno tehnološkim parkom Niš i uz podršku Trag fondacije.

                              Selekcioni odbor je nakon ocenjivanja predloga i zajedničkog sastanka doneo odluku da za podršku u ovom ciklusu bude izabrano ukupno šest ideja.

                            „Uređenje pešačkih staza u okolini Niša je jedan šest odobrenih projekata Lokalne fondacije Niša na četvrtom konkursu. Ostali se odnose na organizovanje javnih događaja, iscrtavanja murala, uređenje bašti, ali mobilijara u Kamenici, kao i na izgradnju igrališta u Brzom Brodu i oživljavanju amaterskog pozorišta u Gornjoj Toponici“, kaže Filip Jovanović ispred Lokalne fondacije Niš.

                           Jedana od odobarnih ideja je „Ivanovi točkovi“ a prelog je stigao sa teritorije Gradske opštine Medijana.

                           „Predlagači ideja ovim projektom žele da odaju počast nedavno preminulom Ivanu Novkoviću, a planiraju da organizuju jedno javni događaj, da oslikaju mural koji će biti posvećen Ivanu ali i da organizuju izložbu. Iz Gradske opštine Medijana je stigao i predlog Prijatelja Brzog Broda koji suveć poznati po svojim akcijama koje organizuju u ovom naselju. Sada žele da urede još jedno sportsko  igralište i već su počeli da rade na tome, a na nama je da im pomognemo da ga završe. U pomoć im priskače i GO Medijana. Igralište je namenjeno mladima iz ovog naselja koje sve više raste, ali uz pomoć inicijativa građana dobija i sve lepši izgled“, objašnjava Filip Jovanović.

                          Prema njegovim rečima na listi udruženja i neformalnih grupa građana koji su konkkurisali sa svojim idejama nalazi se i Dedina garaža sa teritorije Gradske opštine Palilula.

                           „Njihova ideja je da oforme  Porodičnu baštionicu  za decu i roditelje. Cilj je da deca sa mamama i tatama nauče da sade i neguju cveće ali i povrće, da učestvuju u svim radovima vezanim za njigov uzgoj i na taj način uče koliko je ekologija važna. Kada plodovi povrća budu sazreli od njih će nešto i napraviti što je važno kada se radi o ideji zdrave hrane“, objašnjava Jovanović.

                           Među idejama koje su izazvale intersovanje selekcione komisije i za koje je procenjeno da je potrebno podržati ih nalazi se i predlog PK „Železničar“. Gotovo 30 km pešačkih staza u okolini Niša biće uređeno i označeno zahvaljujući niškim planinarima koji će za to dobiti sredstva od Lokalne fonadcije Niš.

                             „Reč je o projektu “Korak bliže zdravlju” kojim će do jeseni svi građani moći bezbedno da pešače kroz prirodu od Miljkovca do Dušnika, a ono što je najvažnije moći će to da učine bez vodiča jer će staze biti adekvatno obeležene“, ističe Jovanović.

                            Lokalna fondacija Niš pomoći će i mladima iz Gornje Toponice koji žele da ožive pozorište u svom selu koje je nekada postojalo, ali je vremenom prestalo da radi.  Već su krenuli sa sređivanjem Doma kulture, a potom će pokrenuti i rad pozorišta tako da će se u ovom selu ponovo igrati pozorišne predstave.

                             „Tu je i predlog koji je stigao iz Kamenice. Žitelji pokreću akciju uređenja prostora sa dečijim mobijarom, ljuljaškama i ostalim rekvizitima gde bi mališani provodili slobodno vreme“, objašnjava Filip Jovanović.

                               Za šest projekata odobreno 727,5 hiljada dinara. Realizacija projekata počeće u maju, a zvaršava se septembra. (kraj) VP/LJS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare