Sa deponije pored Nišave uklanjaju se kubici i kubici otpada

NIŠ

Radnici JKP „Medijana“ krenuli su sa uklanjanjem divlje deponije pored Nišave, koja se nalazi na manje od dva kilometara od samog centra grada. Akcija čišćenja leve obale Nišave, u blizini starog pogona „Vulkana“ , sprovedena je i pre dve godine uz obećanje nadležnih da će kontrolna inspekcija biti pojačana. To nije sprečilo pojavljivanje divlje deponije na istom mestu jer građani nisu odustali da na ovom mestu odlažu smeće. Početku uklanjanja deponije prisustvovala je i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski kao i gradski većnik Miroslav Đokić.

Prema rečima gradonačelnice Sotirovski ova obala reke u donjem delu je godinama neuralgična tačka kada su divlje deponije u pitanju.

                        „ Kaznena politika u ovom slučaju ne može da učini previše jer se radi o ljudima koji nisu u mogućnosti da isplate kazne, ali je jako važno da utičemo na njihovu svest o  odlaganju otpada.  Svi oni, a žive na ovom mestu, bave se sakupljanjem sekundarnih sirovina  i otpad koji se ovde nađe njima nije potreban a donet je iz raznih delova grada. Zbog toga moramo da utičemo na njihovu svest da otpad ne završava na obali Nišave pa i u samu Nišavu, već tamo gde mu je mesto.  To su pre svega kontejneri našeg komunalnog preduzeća. Zato dogovaramo da možda blizu ove lokacije otvorimo reciklažno dvorište, kako bismo sakupljačima sekundarnih sirovina pomogli da na jednom mestu uzmu što im je potrebno za prodaju, a da ostave ostalo“, kazala je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

                     Ona je dodala da Grad Niš za uklanjanje divljih deponija  izdvaja 6 miliona dinara, a taj novac bi JKP „Medijana“ mogla da iskoristi u neke druge svrhe.

                       „Nažalost, posle dve godine morali smo vanredno da ponovimo jednu akciju čišćenja i to je postala redovna pojava, kako u urbanom delu, tako i u ruralnim sredinama. Biće preko 60 akcija čišćenja divljih deponija, a ukupno smo u 2022. godini uklonili 11.000 kubnih metara otpada koje je odloženo na mestima gde to nije dozvoljeno. Poražavajuće je da se divlje deponije ponovo javljaju, i moramo da ih čistimo nekoliko puta tokom godine“, rekao je direktor JKP „Medijane“ Ivan Mihajlović.

                      I on je istako da se nastanci deponija mogu sprečiti otvaranjem reciklažnih dvorišta. Pored reciklažnog dvorišta u naselju Crvena Zvezda, uskoro će biti otvoreno jedno i u gradskoj opštini Medijana. Sprečavanje divljih deponija na selu se može jedino sprečiti uvođenjem sela u sistem redovnog odvoza otpada. Trenutno se 63 sela nalaza u sistemu redovnog odvoza, dok je pet mesnih zajednica ostalo kako bi pokrili celu teritoriju grada.

                    „Trudimo se da budemo bliže građanima i da im budemo na usluzi, posebno postavljanjem sanduka i otvaranjem reciklažnog dvorišta, ali svakako i da je kaznena politika nešto što može doprineti rešavanju ovakvih problema“, poručuje Mihajlović. (kraj) VP/MN

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare