Gradiće se spomen-česma palim borcima

LESKOVAC

Odlukom odbornika Leskovac će dobiti i spomen-česmu borcima stradalim u ratu na ovim prostorima od 1991-1999. Na osnovu inicijative Gradskog odbora SUBNOR-a i Organizacije boraca veterana 1991-1999 ova česma će biti izgrađena na prostoru preko puta Garetove palate, kod ELU centra, a sredstva će se obezbediti u budžetu za 2019. godinu. Formirana je i tročlana komisija koja će se starati o sprovođenju ove odluke.

Potpredsednik skupštine Milun Dinić izneo je podatak da je 52 građana sa teritorije Leskovca poginulo u ovom periodu. Oni su bili pripadnici policije, rezervnog vojnog sastava i tada aktivnih vojnika,  a ovo je način da im se oda dužno poštovanje.

Odbornik Demokratske stranke Saša Stojanović je istakao da apsolutno podržava ovu odluku, ali da je predlog morao najpre da prođe i Odbor za obeležavanje imena ulica i trgova jer i to važan aspekt.

„Prevelika je njihova žrtva da bi bila samo ovako obeležena. Definisanje spomenika ne treba da bude samo vizuelno obeležavanje, mi u to možemo da uključimo književnike, istoričare, umetnike, postoji prostor za jednu ozbiljnu monografiju… Neka spomen-česma bude samo početak jednog posla, nikako njegov kraj. Sledeće godine je i 20 godina od NATO bombardovanja i možemo da ovo obeležimo mnogo kompletnije i multidisciplinarnije.“

Stojanović je predložio da se ova tačka odloži za sledeću sednicu, a da se do tada pripremi zajednički predlog u kome bi svi učestvovali.

Gradonačelnik Goran Cvetanović dodao je da svi oni koji su dali živote u ratu zaslužuju da im se na ovaj način iskaže pijetet, kako ne bi oni i njihove porodice bile zaboravljene.

„Ovaj spomenik bi bio simbol stradanja, hradbrosti, ali simbol ljubavi prema otadžbini i predstavljao bi mesto okupljanja i sećanja na naše drage i poginule sugrađane koji su za slobodu Srbije dali ono najvrednije što su imali, a to su njihovi životi. Spomenik bi trebao da bude i opomena budućim generacijama da se ovako nešto više nikad ne dogodi. Ovo je trebalo odavno da uradimo, zato ne bih da to odlažemo kao što je predložio Stojanović, nego bih mu predložio da ga izaberemo za predsednika Odbora za obeležavanje i zamolio bih ga da se aktivno uključi i svojim umetničkim i književnim vezama doprinese svemu.“

Stojanović je jednoglasno imenovan za predsednika odbora.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare