Gradiće se 50 socijalnih stanova za Rome

NIŠ

 

U Nišu će uskoro početi da se grade stanovi za najugroženije romske porodice. Pedeset najugroženijih romskih porodica , za 20 meseci, za koliko je planiran završetak projekta, useliće se u 25 tipskih kuća  koje će se graditi u Ulici Ivana Milutinovića.

Ugovor o izgradnji domova  za Rome potpisaće u utorak predstavnici Niša i Ministarstva finansija.

„Projektna aplikacija je odobrena prošle nedelje , građevinske dozvole za realizaciju projekta su izdate i ono što nas očekuje je potpisivanje ugovora u Ministarstvu finansija“, rekao je Milan Petković iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj.

Projekat se sprovodi po procedurama Evropske unije  . Kriterijumi po kojima će se izvršiti izbor porodica koje će se useliti u nove domove, još uvek nisu precizirani .

„Posebni kriterijumi nisu definisani za dodelu ovih stambenih jedinica. Važno je da mi kao grad poštujemo našu nacionalnu manjinu, želimo izgradnju standardnih, formalnih naselja“, rekla je gradska većnica Tijana Đorđević. Ona je dodala da je ovo veoma bitan projekat za Rome, i što definiše usvojeni lokalni akcioni plan.

Po zvaničnim podacima u Nišu živi 6900 Roma nezvanično taj broj je daleko veči i kreće se oko 15 000.  Većina njih živi u divljim naseljima bez elementarnih uslova za normalan život.

Ovaj projekt koštaće 1,3 miliona evra bez PDVa, od čeka 998 000 evra pokriva Evropska unija a ostatak grad Niš.

Ovo su podaci koji su se čuli danas na sednici Gradskog veća. Danas je nagovešten i početak izgradnje novog naselja Crvena zvezda ali predstavnici grada nisu o tome detaljno obrazlagali.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare