Grad subvencioniše zapošljavanje teže zapošljivih osoba

NIŠ

Saradnjom grada Niša i Nacionalne službe zapošljavanja 62 osoba zaposleno je kod 50 privatnih poslodavaca a danas su u Gradskoj kući poslodavcima uručeni ugovori o subvencijama za zapošljavanje nezaposlenih lica.

Za ove namene izdvojeno je ukupno 9 miliona i 300 hiljada dinara . Grad Niš opredelio je subvenciju od 4,7 miliona dinara a Nacionalna služba za zapošljavanje 4,6 miliona dinara.

Ovogodišnjim Akcionim planom zapošljavanja gada Niša i Nacionalne službe za zapošljavanje sufinansirana su nova zapošljavanja kod poslodavaca iz privatnog sektora. Poslodavci su dobili jednokratnu pomoć od po 150 hiljada dinara, jer su kroz mere aktivne politike zapošljavanja zaposlili lica iz teže zapošljivih kateogorija. U ovu kategoriju spadaju mladi d0 30 godina, stariji od 50 godina, nezaposlena lica koja su prijavljena na evidenciju Nacionalne službe po osnovu tehnoloških viškova, pripadnici romske nacionalnosti, osobe sa invaliditetom  radno sposobni korisnici novčane socijalne pomoći.

Danas su uručeni ugovori za zapošljavanje 39 lica mlađih od 30 godina, 20 lica starijih od 50 godina, dva lica koja su proglašena tehnološkim viškom I jedno lice romske nacionalnosti.

Ugovore su poslodavcim a uručili gradonačelnik Niša darko Bulatović I direktor Nacionalne službe zapošljavanja Niš, Boban Matić.

„Cilj nam je da osposobimo veći broj naših sugrađana za zanimanja koja će u narednom periodu biti potrebna, zbog dolaska novih investicija u naš grad. U narednoj godini biće realizovane još tri velike investicije i biće otvorena nova radna mesta. Želimo da i dalje razvijamo privredu i da stvaramo uslove da se naši sugrađani upošljavaju i zaustavimo odliv mladih u inostranstvo. Sledeće godine Grad Niš će kroz aktivne mere zapošljavanja izdvojiti oko 30 miliona, a isto toliko očekujemo i od Nacionalne službe za zapošljavanje“, rekao je gradonačelnik Niša, Darko Bulatović. On je dodao da je u Nišu nezaposleno 30 347 lica što je manje u odnosu na prošlu godinu i da je budžetom za narednu godinu opredeljeno 30 miliona dinara za podsticaj zapošljavanja.

„Preko ovog konkursa subvencije su dobili najviše firme uslužnih delatnosti odnosno 28 poslodavaca, zatim firme koje se bave proizvodnjom odeće, nameštaja i prehrambenih proizvoda, ukupno 21 poslodavac, zatim sedam preduzeća koja se bave programiranjem, komunikacijom, odnosima sa javnošću i računovodstvom, i po tri firme iz oblasti ugostiteljstva i zdravstvene delatnosti“ rekao je direktor niškog NSZ-a, Boban Matić.

“ Zaposlila sam dva radnika starija od 50 godina i jednog radnika sa završenom osnovnom školom, kazala je Snežana Tasić iz konfekcije “Saba” koja se bavi šivenjem muške i ženske konfekcije za potrebe trećih lica. Konfekcija radi godinu dana I opremljena je sa 15 mašina.

“ Mi smo ustanova koja je počela da radi 2015. godine i  beleži znatan rast. Ovakvo zapošljavanje je odlična praksa. Mi do sada nismo zapošljavali ljude na ovaj način , niti smo koristili neka podsticajna sredstva od strane države. Ovo je prvi put. Dobili smo podsticaj za tri lica. To su medicinski tehničari. Ukupno zapošljvamo 35 radnika. Nećemo stati sigurno. Ovakve mere su dobar korak u smanjenju nezaposlenosti, ali se nadamo da će ubuduće biti još raznih podsticaja za preduzetnike”,  rekla je Violeta Todorović, finansijski direktor Doma zdravlja “ Hipokrat”, prvog privatnog Doma zdravlja u Nišu.

“ Zapošljavamo 37 radnika Ovom prilikom bih se zahvalio gradonačelniku Darku Bulatoviću koji je prepoznao naše probleme I omogućio nam da zaposlimo određeni broj radnika. Mi smo konkretno zaposlili pet lica od toga tri iz kategorije teže zapošljivih kategorija do 30 godina, jedno lice , invalida i  jedno nekvalifikovano lice. Bavimo se proizvodnjom I plasman nam je 100 posto na stranom tržištu. Radimo za nemačke trgovinske lance”, rekao je Zoran Ignjatović iz firme  Beg stil koja se bavi proizvodnjom konfekcije.

Prošle godine je na evidenciji niške Nacionalne službe za zapošljavanje bilo nešto više od 42 hiljade nezaposlenih, a sada je 30 347 lica. Prema ocenama NSZ-a, 2016. godina se može smatrati zadovoljavajućom, jer beleži najmanji broj nezaposlenih od 2000. godine.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare