Grad Leskovac po prvi put finansira vantelesnu oplodnju

LESKOVAC

Mnoge lokalne samouprave same snose troškove za vantelesnu oplodnju za parove sa svoje teritorije, a medju njima je i grad Leskovac. Budžetom grada Leskovca, po prvi put za ovu namenu, opredeljena su sredstva u iznosu od 5 miliona dinara, istakla je danas, na sednici Gradskog veća, zamenica gradonačelnika, Jasmina Randjelović.

Ona dalje ističe da će visina finansijske pomoći iznositi 250.000 dinara po paru u jednoj godini, te da se finansijska pomoć može odobriti jednom paru, najviše dva puta.

„U Srbiji oko 300.000 parova ima problem sa sterilitetom i skoro je podjednako zastupljen kako muški, tako i ženski sterilitet. Jedan od načina da se to reši je medicinski potpomognuto oplodjenje. O trošku države, u Srbiji, parovi imaju pravo na tri pokušaja vantelesne oplodnje, a starosna granica za žene je 42 godine“, kaže Randjelovićeva.

Kako je rečeno, kriterijumi za ostvarivanje prava na finansijsku pomoć za vantelesnu oplodnju su: da par ima državljanstvo Republike Srbije, da ima prebivalište na teritoriji grada Leskovca najmanje godinu dana pre dana podnošenja zahteva, da žena u momentu podnošenja zahteva nije napunila 45 godina, da par ispunjava kriterijume koje je propisala Republička stručna komisija Ministarsva zdravlja za lečenje postupcima biomedicinski potpomognutog oplodjenja, što podrazumeva da su kod supružnika iscrpljene sve druge mogućnosti lečenja, da supružnici nemaju dece iz postojeće zajednice, da je očuvana funkcija jajnika kod žena, kao i svi oblici subfertilnosi muškaraca, uz postojenje živih ili morfološki ispravnih spermatozoida.

Takodje, jedan od kriterijuma je i da je par, ukoliko je žena mladja od 45 godine, iskoristio pravo na tri pokušaja koji se finansiraju iz sredstva obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Prati
Obavesti me o
guest

2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Gradduhova
Gradduhova
6 godine pre

Pa jel 2. puta ili 3. imaju pravo?Daj vise saberite…

Ex komunisti,ex radikali,ex sve...
Ex komunisti,ex radikali,ex sve...
6 godine pre

Kakva laž,da ne trepnu! Pa program besplatne vantelesne oplodnje Leskovac finansira od 2007. godine !